Welke hond past bij mij?

Welke hond past bij mij? is een goede startvraag om jezelf te stellen.

Of het nou een spontaan besluit is of een goed doordachte beslissing om een hond te nemen, het is ontzettend leuk om een nieuwe gezinsgenoot uit te zoeken. De emoties spelen hier vaak een grote rol, daarom helpen we je graag verstandig op weg met een aantal rationele overwegingen om je te helpen de perfecte kandidaat te vinden. Want waar je voorkeur ook naar uitgaat, als de hond die je kiest past in de levensstijl die je hebt of wilt gaan hebben, heb je een vriend voor het leven.

Puppy kopen?

Bijna iedereen geeft de voorkeur aan een pup. Maar is dit wel verstandig? Jonge dieren zijn zonder uitzondering schattig en het is erg lonend om je harige vriend te zien opgroeien. Daartegenover staat dat een pup nog in ontwikkeling is en er daarom veel meer tijd een aandacht in zijn training gaat zitten.
Als je een fulltime baan hebt en het de bedoeling is dat de hond overdag alleen thuis is, dan is de aanschaf van een puppy geen goed idee. Juist in de eerste paar maanden is het belangrijk dat de hond gesocialiseerd wordt met zo veel mogelijk verschillende dingen; kinderen, andere honden, een menigte mensen, andere dieren, etc.

Voordelen van een wat oudere hond zijn dat:

 • je beter van te voren kunt inschatten wat voor een soort hond het is, qua grootte, uiterlijk en karakter
 • je wellicht een asielhond blij maakt met een nieuwe kans. Overweeg het zeker, ze zijn vaak heel dankbaar
 • je over het algemeen minder tijd nodig hebt voor training en socialisatie.

Een grote hond of een kleine hond?

Voor een goede keuze is het handig om de volgende dingen af te wegen;

 • Grootte van de leefomgeving
  In een kleine flat heeft een kleine Jack Russel Terrier nog best ruimte om rond te rennen, maar is het erg krap voor een Sint Bernard die wellicht de glazen van tafel slaat met zijn staart en zo onbedoeld voor frustratie zorgt. Er moet een rustig plekje zijn waar je hond zich terug kan trekken en hoe minder bewegingsvrijheid hij in of om het huis heeft, hoe meer je er met hem op uit zal moeten.
 • Activiteit
  Alhoewel zowel grote als kleine honden voldoende beweging nodig hebben, zal de behoefte aan activiteit voor een kleine hond wat eerder bereikt zijn. Stem je keuze af aan de hoeveelheid tijd die je hebt op een dag en kijk of je de hond kan betrekken in je dagelijkse bezigheden, zoals naar de winkel lopen of met een scootmobiel naar het postkantoor.
 • Levensstijl
  In een drukke stad wordt een kleine hond wellicht eerder onder de voet gelopen, maar je kunt hem wel gemakkelijker oppakken. En gaat de hond mee met of op de fiets? Een grote hond kan de fiets gemakkelijker bijhouden, maar een kleine hond past beter in een mandje aan het stuur.
 • Financiën
  Of het nou gaat om zijn dagelijkse voer of medicijnen als de hond ziek is, over het algemeen geldt: hoe groter hoe duurder.

Heb je andere dieren of kinderen?

Dan is het belangrijk dat de nieuwe hond met hen gesocialiseerd is, of gaat worden.

Aangezien het jachtinstinct automatisch geactiveerd wordt op het moment dat de hond iets snel ziet bewegen (bijvoorbeeld een peuter die omvalt of de kat van de buren die de hoek om schiet), moet op jonge leeftijd (onder de twaalf weken oud) aangeleerd worden waar wel en waar niet op gejaagd mag worden.
Een oudere hond zal moeilijker aan te leren zijn dat de konijnen van de kinderen ook gezinsleden zijn, maar daarentegen weet je wel beter wat je in huis haalt. Bij een puppy is het bijvoorbeeld weer moeilijker in te schatten of hij erg verlegen of juist brutaal is, terwijl dat bij een oudere hond meteen duidelijk is.

Wel of geen rashond?

Het uiterlijk van een hond is géén goed uitgangspunt om te bepalen welk ras je wilt! Het karakter en de gedragseigenschappen zijn uiteindelijk bepalend voor de relatie die je met je hond kan hebben.
Denk goed na over je verwachtingen van de functie van de hond in jouw leven. Wil je graag de showring in of juist jachttraining gaan doen? Dan is het de overweging waard om voor een rashond te gaan. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de verschillende genetische afwijkingen die er binnen een bepaald ras kunnen spelen en vraag de fokker hoe hij of zij hier mee om gaat.
Voor veel afwijkingen kunnen de ouderdieren getest worden.

Hierbij een beknopt overzicht van veel voorkomende aandoeningen;

 • Hangende oren of hele harige oren, zoals bijvoorbeeld bij de Cocker Spaniel, hebben een grotere kans om problemen te krijgen dan staande oren. Meestal moet hier levenslang extra verzorging aan gegeven worden.
 • Hoe groter en uitpuilender de ogen, zoals bijvoorbeeld bij de Chihuahua, hoe meer problemen ze opleveren. Ten eerste omdat het knipperen van de oogleden relatief langer duurt en daarmee het oog minder schoongeveegd wordt (wat de normale functie van het ooglid is). En ten tweede omdat er eerder iets in het oog kan komen wat de cornea (de buitenste laag van het oog) kan beschadigen. Een te droog oog zorgt vaak voor irritatie en een constante traanstreep kan het gevolg zijn.
 • Problemen met het skelet, zoals heupdysplasie bij de Duitse Herder en Labrador en knieschijf dislocatie bij de Jack Russel, kunnen er voor zorgen dat de hond al op jonge leeftijd artrose kan ontwikkelen, wat veel pijn tijdens het bewegen veroorzaakt. En het helpt sowieso als je je hond al van pup af aan op een gezond gewicht houdt, dat kan in sommige gevallen de problemen vertragen of verminderen.
 • Problemen met de huid, zoals atopie bij de West Highland White Terrier, zorgt voor constante jeuk, regelmatige dierenarts bezoeken en vaak levenslange medicatie en behandeling.
 • Een plat gezicht, zoals bijvoorbeeld bij de Pekinees of de Pug, zorgt misschien nog wel voor de meeste problemen; hoe korter de neus hoe benauwder de hond. Dit betekent dat ze slechter om kunnen gaan met hitte en minder ver kunnen lopen. Daarbij kunnen er huidinfecties ontstaan in de extra huidplooien naast de neus en de vacht van deze plooien kan eventueel in de ogen prikken en daar chronische problemen veroorzaken (denk aan een traanstreep). (lees ook onze blog over kortneuzen)

Training

Hoe meer training je met je hond wilt doen, hoe intelligenter de hond moet zijn. Bedenk daarbij dat als je hiervoor kiest, een intelligente hond zoals bijvoorbeeld de Border Collie ook veel meer mentale stimulatie moet hebben om frustratie te voorkomen.
Dit neemt niet weg dat ook met een kleine schoothond veel profijt gehaald zal worden uit bijvoorbeeld een puppy- of gehoorzaamheids training. Hierbij leert de hond hoe hij moet omgaan met andere honden en ook hoe hij kan spelen met andere honden. Uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk is gebleken dat een hond die naar trainings klassen is geweest, minder snel agressie naar mensen zal tonen.

Verzorging

Afhankelijk van de vacht van de hond zal hij meer of minder vaak geborsteld moeten worden. Bij een hond met veel huidplooien zal je deze meerdere malen per dag moeten schoonmaken om huidinfecties te voorkomen. Op deze manier kun je de binding tussen jou en hem bevorderen, mits je de hond met veel rust en geduld geleerd hebt dat het fijn voor hem is.

Bij een hond met een (voedsel-) allergie of andere huidproblemen zullen regelmatig de anaalklieren geleegd moeten worden.

Een hond met grote ogen zal vaak een ooguitvloeiing of een traanstreep hebben waar extra aandacht voor nodig is. Niet elke hond vind het leuk om zijn ogen schoongeveegd te krijgen, dit moet je hem leren.

Het is dus de moeite waard om realistisch na te denken over hoeveel tijd en zin je hebt in de verzorging van de hond voordat je je keuze maakt voor een bepaald ras.

Levensstijl

Het aller aller belangrijkste is dat de hond die je kiest past in de levensstijl die je hebt of wilt gaan hebben.
Vraag je kritisch af of je voldoende tijd hebt én houdt de komende jaren om dagelijks voldoende zorg en aandacht aan je hond te geven, die volledig afhankelijk van je is.
– voeren
– voldoende wandelen, en spelen
– dagelijkse verzorging, naast de ongeplande ‘curatieve’ zorg
– training

Hondenopvang en hondenuitlaatservice

Zorg tijdig voor geschikte opvang als je hond niet mee gaat op vakantie (lees onze vakantietips) en een goede uitlaatservice voor de dagen dat hij anders alleen thuis zou zitten.

Ons advies

 • Informeer je eerst goed over alle bovenstaande punten vóórdat je naar een puppy gaat kijken, want zodra je die schattige koppies ziet is het bijna onmogelijk om nog logisch na te denken.
 • Zorg dat je nooit de malafide hondenhandel ondersteunt, dus kies voor een hond die bij een degelijke fokker of asiel vandaan komt.

Kies je voor een pup? Let dan op het volgende:

 

 • Een puppy mag niet jonger dan 8 weken oud zijn, voordat hij bij zijn moeder wordt weggehaald. Je kan hem vaak al wel eerder bezoeken, meteen een goed excuus om te zien waar hij opgroeit.
 • Een goede fokker zorgt dat de pup is gevaccineerd, ontwormd, tegen vlooien behandeld en eventueel gechipt en heeft hier ook bewijs voor.
 • De moederhond kan bekeken worden en ook de omstandigheden waarin de pups verkeren. Als deze omstandigheden slecht zijn, dan help je de honden NIET door de fokker te betalen, maar wel door er melding van te maken.

Heel veel succes en plezier met de zoektocht naar het nieuwe gezinslid.

Meer vragen voor onze dierenartsen?

Heb je meer vragen hierover, of ander vragen specifiek over jouw hond of andere gezelschapsdieren? Laat je dan lekker gemakkelijk vanuit je huis snel en deskundig adviseren door onze online dierenartsen. Die kijken met jou en je dier mee, terwijl je dier ‘veilig’ thuis blijft, zonder stress. In 10 minuten betrouwbaar advies, en voor een vaste lage prijs van € 15,-, ook ‘s avonds en in het weekend. Klik hier om direct een afspraak te plannen.

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken

epilepsie hond teckel en border collievakantie hond