Op vakantie met je dier? Vink dan ook zijn checklist af!

Binnenkort lekker vrij en al bezig met vakantieplannen? Dat is een heerlijk vooruitzicht! Maar tegelijkertijd heb je dan ook veel te regelen, zeker als je huisdieren hebt en je op vakantie gaat met je dier. Want ook dieren hebben een checklist en ze zijn daarbij afhankelijk van jouw goede zorg en voorbereiding.
Begin er op tijd mee en vink de checklist van je dier af, zodat jullie beiden straks echt kunnen genieten.
We helpen jou en je dier graag een handje met een aantal tips:

Vakantie, óók voor je dier

De hamvraag is: neem je je dier wél of niet mee op vakantie?

Er zijn vakanties die zeer geschikt zijn voor huisdieren. Als je je huisdier mee neemt op vakantie houdt daar dan rekening mee. Check voordat je reserveert:

 • of je dier ook welkom is in de accommodatie en
 • of hij mee mag als je bepaalde attracties gaat bezoeken en
 • of hij ook welkom is in de doorreislanden onderweg naar je eindbestemming.

Laat je niet onaangenaam verrassen en bereid je goed voor.

Is je vakantieplan minder of niet geschikt voor je dier? Lees dan onze tips bij ‘thuisblijvers’ in deze blog.

Vaccinaties en behandelingen

Check tijdig welke inentingen verplicht (en geadviseerd) zijn voor je eindbestemming én voor de landen waar je doorheen reist. Op www.licg.nl staan de invoereisen per land vermeld.

Voor alle Europese landen geldt dat je voor je hond of kat een Europees vaccinatiepaspoort op zak moet hebben.

Chippen

Als het mooi weer is staan de deuren vaker open, en stijgt de kans op wegwandelen. En op plekken waar je dier de weg niet kent loopt ie het risico de weg kwijt te raken.

 • Zorg dat je dier gechipt is, zodat ie sneller kan worden geïdentificeerd en teruggebracht als je hem kwijt bent. Let op: een tatoeage is sinds 2011 niet meer geldig..
 • Check tijdig de verplichte maatregelen over identificatie voor de vakantieplek of het land waar jullie naar toe gaan, want ze verschillen die per land.
 • Huisdier toch kwijt? Kijk dan zeker ook op www.amivedi.nl. In 2016 zijn er 77.705 huisdieren gemeld, waarvan er 41.761 zijn teruggevonden!

Het is ook altijd verstandig om een foto van je dier mee te nemen.

Weersomstandigheden

 • laat je dier nooit achter in de auto (zie vervoer).
 • zorg dat de voetzolen niet kunnen verbranden! Laat je hond niet over warm asfalt lopen. Test het zelf: als het asfalt te warm is als je zelf je hand er op duwt, dan is het ook te warm voor de voetzolen van je hond.
 • neem boven de 20 graden celsius ook nooit de hond mee aan de fiets of tijdens het hardlopen. Dan raakt hij oververhit en kunnen zijn voetzolen kapot gaan.
 • zorg voor voldoende drinken en schaduw

Op vakantie met je dier: vervoer

 • mag je dier mee?

  –  Check ruim voor je vertrek of je dier ook welkom is op je eindbestemming EN op de doorreisroute naar je eindbestemming. Wist je bijv. dat bepaalde hondentypes Frankrijk niet in mogen, ook niet op
  doorreis?
  –   Zorg dat je zekerheid hebt voor vertrek en als je tegen zo’n verbod aanloopt nog voldoende tijd hebt voor het regelen van bestemmingsalternatieven of liefdevolle verzorgers thuis.

 • veiligheid

  –  Zorg dat je dier veilig meereist in de auto. Er zijn speciale riemen waarmee de hond netjes vastgezet kan worden in de autoriem en zo reist hij veilig mee. Zowel voor je hond als voor jezelf is dit veel veiliger.
  Wist je bijvoorbeeld dat:
  –  2 van de 10 autobestuurders dat nog niet doen>? En 6% heeft wel eens een ongeval gehad door de schuld van een dier? En dat 51% daardoor wel eens in een noodsituatie geraakt?

 • wagenziek & stress

–  Veel dieren krijgen last krijgen van wagenziekte of stress tijdens een lange autorit. Veel katten vinden autorijden sowieso verschrikkelijk. Gaat je dier toch mee? laat ‘m dan tijdig wennen aan de auto en
zorg voor een veilige, vertrouwde plek zoals een bench of een mandje.

 • pauzes

  –  Geef honden onderweg voldoende plas- en wandelgelegenheid. Laat een hond bij warm weer nooit in de auto achter! Zelfs een schaduwplek en open raam kunnen niet voorkomen dat hij uitdroogt, wat na
  tien minuten fataal kan zijn!

Dierenarts tijdens je vakantie

Als je in het buitenland bent met je dier en je hebt een dierenarts nodig, is Jacker.nl extra handig! Dan spreek je namelijk ‘gewoon’ een Nederlandse dierenarts. Heel gemakkelijk, online via je smartphone, tablet of laptop. Bovendien blijven je gegevens dan behouden voor een eventueel vervolgbezoek, als je weer terug bent in Nederland en je vragen hebt waar je niet per se voor naar de kliniek hoeft.

Ook als je thuis blijft, in Nederland en België, is het handig om de online dierenartsen van Jacker.nl als je reis- of vakantiedierenarts te hebben: ook al wissel je iedere keer van vakantiebestemming, dan blijven de consultgegevens van je dier toch in 1 dossier toegankelijk, i.p.v. bij wisselende lokale dierenartsen.

Thuisblijvers

Blijft je dier thuis?
Regel dat dan ruim van tevoren zodat je zeker bent van een lieve oppas of goed geregeld onderdak, zodat je dier óók een fijne vakantie heeft.
Voor huisdieren zoals katten, kleine knagers, vogels, vissen en reptielen is het beter om thuis te blijven. Familie, vrienden of buren zijn dan de ideale oppas. Voor de meeste dieren is een dagelijks bezoek voldoende, maar honden hebben meer aandacht nodig dan dat ene uurtje per dag. Een oppas in huis is dan een betere oplossing.

Geef altijd duidelijke instructies en laat je vakantieadres, het adres van je dierenarts en een foto van je dier achter. Zorg er verder voor dat je dier gechipt en geregistreerd is voor je vertrekt.

Kijk eens op de website van de Nederlandse stichting voor hulp aan dieren. Daar kun je een oproep plaatsen en vind je oproepjes van anderen om op te passen. Op die manier kunnen er veel huisdieren tijdens de vakantie toch op een nette manier verzorgd worden.

Voorkom ongerustheid en laat gegevens over de dierenarts achter

Het komt vaak voor dat tijdens jouw afwezigheid de verzorgers van je dier toch met een vraag zitten en jou niet willen storen of kunnen bereiken. Laat daarvoor het adres van www.jacker.nl bij ze achter, zodat ze, als ze bezorgd zijn, even een vraag hebben of een snelle check willen doen, ze via het internet, van huis uit, heel gemakkelijk contact kunnen leggen met een deskundige dierenarts, die hen ontzorgt.

Dierenpensions

Kies je voor een dierenpension? Check dan tijdig welke pension jou het meeste aanspreekt en of je dier daar ook ‘vakantie kan vieren’. En zorg tijdig voor de vaccinaties die door de pensions geëist worden, zodat je dier goed voorbereid aankomt.

Dus: vink de checklist voor je dier af:

V Gechipt & foto van je huisdier voor als je hem kwijtraakt.
V Welkom op eindbestemming en doorreis-route
V Gewend aan de auto & veiligheidsmaatregelen genomen
V Inentingsboekje / Europees vaccinatiepaspoort
V Rabiës-vaccinatie voor de hond, de kat en de fret
V Parasietenbehandeling (voor Middellandse Zeegebied)
V Eventuele medicijnen
V Eigen eet- en drinkbakken & eigen voer (ook voor onderweg) en water
V Halsband met adreskokertje met vakantieadres en een telefoonnummer
V Eventueel muilkorf;
V EHBO-doos voor huisdier
V Contactgegevens voor verzorgers + www.jacker.nl voor vragen & zekerheid

Meer vakantie- of voorbereidingsvragen?

Heb je meer vragen over de juiste voorbereidingen van de vakantie voor je huisdier? Of andere vragen over je huisdieren? Plan dan hier direct een afspraak en overleg dan met een van onze Jacker-dierenartsen. We denken graag met jullie mee!

Fijne vakantie!

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken

welke hond past bij mij