Plast of poept je hond in huis? Dit kun je zelf doen

Als je hond in huis plast of poept ben je als baasje niet blij.

In veel gevallen ontstaat het van de ene op de andere dag. Vaak begrijp je dan ook niet waar dit gedrag zo plotseling vandaan komt. In deze blog legt online dierenarts Sylvie uit wat er aan de hand kan zijn als je hond ineens in huis plast en wat je hier aan kunt doen.
Maar als je direct een advies op maat wilt voor jouw hond, zeker wilt weten welke stap je nu moet nemen, maak dan hier direct een afspraak om te videobellen, dan kijken we met jou en je dier mee.

Mijn hond plast of poept in huis…Wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende aanwijsbare oorzaken waarom een hond ineens in huis plast of poept. Deze oorzaken zijn onder te verdelen in twee groepen:

  • medisch, wat inhoudt dat er wat mis is met een orgaansysteem, bijvoorbeeld met de blaas of nieren van de hond, en
  • gedrag

Medische oorzaken

Het is belangrijk om eerst mogelijke medische oorzaken uit te laten sluiten.

Bij plassen in huis zou bijvoorbeeld een blaasontsteking een onderliggende oorzaak kunnen zijn. Dit is gemakkelijk aan te tonen door middel van urineonderzoek. Soms is het ook nodig om aanvullend onderzoek te doen zoals bloedonderzoek of een echo.
Bij poepen in huis kan worden gedacht aan problemen van het maagdarmkanaal. Het kan zijn dat je van 3 opeenvolgende dagen de ontlasting van je hond moet opvangen voor verder onderzoek.

Maar ook tal van andere medische oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan plassen of poepen in huis door je hond. Daarom kan verder aanvullend onderzoek soms nodig zijn om tot een juiste diagnose te komen.

Gedragsoorzaken

Expres in huis plassen of poepen omdat ze boos zijn doen dieren niet, maar vaak proberen ze indirect wel iets duidelijk te maken. Bijvoorbeeld dat ze stress hebben omdat ze alleen zijn, of ruzie hebben met een buurtgenoot die ze door het raam zien  langs wandelen.

Wanneer er geen medische oorzaak is gevonden voor het plassen of poepen in huis, dan blijft een gedragsprobleem als oorzaak over. Sommige honden zijn stress-gevoeliger dan andere. Het ras kan hierbij een rol spelen maar ook een negatieve ervaring opgedaan in de socialisatiefase kan ertoe hebben geleid dat een hond snel in de stress schiet of angstig wordt, en dit ongewenste gedrag gaat vertonen.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Dit hangt natuurlijk in de eerste plaats af van de oorzaak waarom je hond dit doet.

!!Een ding is belangrijk: bestraf je hond nooit. Dit kan het probleem alleen maar verergeren!

Wat sowieso goed is, is jouw positieve beïnvloeding: geef je hond bijvoorbeeld een beloning als ie buiten poept en plast (dat kan nooit kwaad) en zorg voor een goede hygiëne van zijn ligplaats.

Bij een medisch probleem..

… is het sterk afhankelijk van de oorzaak hoe de therapie door je lokale dierenarts wordt ingesteld. De meeste problemen kunnen goed behandeld worden met medicatie en/of een speciaal dieet.

Bij een gedragsprobleem..

..  is het noodzakelijk op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak. Grote kans dat je de bepalende stressfactor al snel zelf ‘vindt’ waardoor je gericht aan een oplossing kunt werken. Wij als online dierenartsen van Jacker.nl helpen je er graag bij.

Waar kun je zoal aan denken:

  • ben je net verhuisd?
  • is er sprake van gezinsuitbreiding met een pasgeboren baby? Of met een nieuw huisdier?
  • zijn er dieren in de buurt die je hond opjagen?
  • heb je andere schoonmaakmiddelen in huis gebruikt? Nieuwe geurtjes kunnen namelijk ook stress veroorzaken
  • zou het dementie kunnen zijn? Dat kan namelijk ook een mogelijke oorzaak zijn voor plassen en poepen in huis.
  • of is het iets tijdelijks, bijvoorbeeld angst voor vuurwerk tijdens de ‘feestmaand’

Ga zelf goed na wat er voor je hond veranderd is in zijn thuis- of buitenomgeving. Dat weet je zelf het beste.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Maar er zijn tal van mogelijk aanwijsbare redenen die dit gedrag bij jouw hond kunnen veroorzaken.
Bijna altijd zijn gedragsproblemen bij honden te verhelpen door het reduceren van de stress.
Soms is een kleine verandering in huis al voldoende voor het opheffen van de stress waardoor het plassen of poepen in huis vanzelf verdwijnt.

Misschien lukt het je zelf de oorzaak te achterhalen, maar het kan ook zijn dat je hier hulp bij nodig hebt door een gedragsdeskundige. Ook zijn er diverse kalmeringsmiddelen zoals speciale medicijnen en kruidenmengsels verkrijgbaar die je hond zouden kunnen helpen.

Toch even overleggen met een dierenarts?

Wil je toch graag of liever een deskundig en gericht advies over de persoonlijke situatie van je hond? Maak dan hier direct een afspraak om live te videobellen voor een advies op maat. Dan kijken we even met jou en je hond mee, terwijl jullie gewoon thuis blijven.

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken

hond kat plast poept binnenkat plast in huis