De tijd van het jaar komt er weer aan dat er sneeuw en ijs op de straten ligt. Mooi en leuk om mee te spelen maar het kan voor honden ook problemen opleveren. Met de hulp van online Jacker dierenarts Wendy betekent sneeuw voor je hond vanaf nu alleen nog maar plezier!
Problemen die kunnen ontstaan door sneeuw tussen de hondentenen
Sommige honden hebben veel haar op hun tanden, andere tussen hun tenen. In het haar onder de pootjes kan sneeuw blijven plakken en zorgen voor grote ballen hard ijs. Dit loopt natuurlijk niet lekker en de scherpe ijskristallen kunnen voor irritatie zorgen door hun schurende werking.
In sommige opzichten zijn honden vergelijkbaar met mensen. Ze kunnen bijvoorbeeld net als mensen een te droge huid krijgen door de kou waardoor zelfs barsten of scheurtjes kunnen ontstaan die nogal pijnlijk kunnen zijn. Is het eenmaal zover dan rest nog het invetten van de zooltjes, voorkomen van ongemak is altijd beter! Kijk voor tips ter voorkoming onderaan in dit artikel.
Naast pootproblemen kunnen sneeuw en ijs ook andere ellende veroorzaken. Net als bij mensen kan je hond uitglijden en zich zo bezeren. Dit gaat misschien wel iets minder snel dan bij mensen omdat zij nu eenmaal op 4 benen lopen en wij maar op twee. Voorzichtig dus waar je gaat lopen en laat je hond niet uitrazen op een gladde of harde en onregelmatige ondergrond, een dier weet niet zelf wat goed voor hem is.
Onderkoeling en andere risico’s van sneeuw voor je hond
Er zijn honden die puur voor hun plezier graag sneeuwballen eten. Een of twee is niet zo’n probleem maar je kunt je voorstellen wat er kan gebeuren als je hond grote hoeveelheden ijs binnen krijgt. Dat vindt zijn maagdarmkanaal niet zo leuk …..
Sloomheid en rillen door onderkoeling
Onderkoeling ligt sowieso op de loer voor honden die buiten in de sneeuw spelen. Zo lang ze nog actief zijn kunnen ze hun lichaamstemperatuur op orde houden. Pas vooral op als je hond uit wil gaan rusten. Door de verminderde spieractie koelen ze snel af. Onderkoeling kun je zelf goed herkennen aan sloomheid en rillen. Zie je deze verschijnselen bij je hond, warm hem dan zo snel mogelijk op. Manieren om op te warmen zijn: warm maken van extremiteiten (pootjes en oren), warm voedsel of water (kleine beetjes per keer) laten eten of drinken, afdrogen van het lijf en opwarmen van het lijf door dekens en kruiken (zorg dat er altijd iets tussen de kruik en de hond zit zoals een handdoek of kruikenzak om verbranding van de huid te voorkomen).
Geïrriteerde huid en slijmvliezen
Waar sneeuw is, is ook vaak zout. De pekel die de sneeuw doet dooien is nogal irriterend voor huid en slijmvliezen.
Braken en diarree
Als je hond te veel zout oplikt kan dat leiden tot maagdarmkanaal problemen, zoals braken en diarree, en uiteindelijk zelfs een zoutintoxicatie = zoutvergiftiging. Het zout onttrekt soms ook zoveel vocht aan het lichaam dat de hersenen van je hond in de problemen kunnen raken.
Voorkomen is beter dan genezen
Hondenschoenen & hondendekjes
Er zijn honden die heel modebewust zijn en voor hen zijn er dan ook schoentjes op de markt. Deze beschermen de hondenpootjes tegen al dat wintergeweld en veel honden accepteren het goed om zoiets te dragen.
Voor kleine hondjes die dicht bij de grond zijn of honden met een weinig beschermende vacht kunnen dekjes om de romp ook veel goed doen.
Knip de teenharen van je hond
Het knippen van het haar tussen de tenen kan helpen om minder ijsvorming te krijgen onder de pootjes van je hond.
Hondenpootjes invetten
Vind je deze oplossingen helemaal niets dan kun je ook gewoon de pootjes van je hond invetten voordat je naar buiten gaat, zo blijft de sneeuw veel minder goed plakken aan de haren. Ook beschermt dit de huid van de hondenpootjes tegen de bijtende pekel. Nadeel is wel dat je hond vette voetstapjes in je huis achter kan gaan laten.
Voorkom te allen tijde dat je hond onbeschermd door de pekel loopt en dit zelf aflikt. Je wilt naast pijnlijke pootjes niet ook nog geÏrriteerde slijmvliezen in de mond van je hond!
Oplossingen als hond al ‘wintertenen’ heeft
Mocht er toch al sneeuw tussen de tenen van de poten van je hond zitten, trek dit er dan niet zomaar af. Door het te laten smelten ben je er snel en op een voor je hond prettige manier vanaf.
Dat kan met de warmte van je hand of spoel de pootjes goed af met lauwwarm water. Dit is meestal voldoende.
Meer tips voor het welzijn van je hond?
Net als bij jou staat dierenwelzijn bij ons hoog in het vaandel. En zijn we sterk voorstander van ‘voorkomen is beter dan genezen’. Uit ervaring weten we dat veel snelle tips, die je thuis heel gemakkelijk kunt toepassen, nog niet altijd even bekend zijn en waar baasjes wel vaak positief en ontvankelijk op reageren en onze dieren mee geholpen zijn. Kleine moeite – groot plezier.
Dus wil je weten of we nog specifieke tips hebben voor jouw hond, bijvoorbeeld over de juiste voeding, huisvesting of gedrag? Dan denken we graag met je mee. Met advies dat specifiek is afgestemd op jullie situatie, bv op de leeftijdsfase of ras van jouw hond.
Maak dan hier een afspraak met een van ons – online dierenartsen bij Jacker.nl – dan kijken we met jou en je dier mee, per live video! Terwijl je hond relaxed in zijn eigen omgeving blijft.