Vuurwerk & Huisdieren: vroege voorbereiding loont.

FEIT!
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met de behandeling van angst voor vuurwerk!

We zien het vaak gebeuren, een paar dagen voor de jaarwisseling hangen diereigenaren aan de telefoon omdat ze pilletjes willen tegen angst voor vuurwerk van hun hond of kat.
Echter, om je dier écht goed te kunnen helpen, is het belangrijk om al ruim voor oud & nieuw (lees: zeker een aantal maanden van tevoren!) te beginnen met de ‘therapie’ of vuurwerktraining. Jacker-dierenarts Willeke legt hieronder uit wat je kunt doen. Of wil je specifieke tips voor jouw dier? Maak dan hier direct een afspraak.

Is je hond bang voor vuurwerk? Of weet je dat nog niet?

Op de hondenschool waar je met je hond naar toe gaat voor een puppycursus wordt wellicht een cursus over vuurwerkangst gegeven. Het is dan raadzaam om hier naartoe te gaan. Ook wanneer je hond nog nooit een jaarwisseling heeft meegemaakt en je dus niet weet of je hond bang zal zijn, is het verstandig om je van te voren te verdiepen in vuurwerkangst bij honden.

Muziek als vuurwerktip

Er zijn meerdere vuurwerktips. Zo kan muziek bijvoorbeeld helpen: er bestaan speciale vuurwerk-cd’s, waarmee je je hond of kat kunt laten wennen aan vuurwerkgeluiden. Het is verleidelijk om direct het volume open te draaien, maar het is van groot belang om te beginnen met het laagst mogelijke geluidsvolume. Je hond heeft immers een veel beter gehoor dan dat jij als mens hebt. Door met een laag volume te beginnen, kun je je dier langzaam laten wennen aan het geluid van vuurwerk. Hierbij is het belangrijk dat je geleidelijk het volume verhoogt.

Oefen meerdere keren met een geluidsvolume voordat je besluit om te verhogen. Wanneer je besluit te verhogen tot een hoger volume, begin dan de volgende sessie weer met het laagste volume en voer tijdens de sessie het volume geleidelijk op. Wanneer je het volume te snel gaat verhogen, dan kan het zijn dat je hond toch schrikt. Neem daarom ruim de tijd, begin al zo vroeg mogelijk in het jaar. Ook wanneer je hond al bang is, is dit een zinvolle oefening.

Kijk voor meer aanvullende vuurwerktips in onze uitgebreidere blog

Medicatie bij vuurwerkstress

Er bestaan verschillende soorten medicatie voor vuurwerkstress bij honden en katten. Met supplementen kan al vroeg worden begonnen. Bekende voorbeelden hiervan zijn telizen, zylkène, adaptil en clomicalm*. Voor een optimaal effect kan hier al twee maanden van te voren worden begonnen.

Je lokale dierenarts in de kliniek kan ook diazepam of alprazolam voorschrijven. Hiermee kan een dag voor de jaarwisseling worden begonnen. Een nadeel van de diazepam is dat het er met name voor zorgt dat je hond wat suffer wordt en het niet zozeer werkt als angstremmer. Daarnaast is deze medicatie belastend voor zowel nieren als lever.

Bij honden die sowieso al angstig zijn kan ook clomicalm* worden gebruikt. Ook hierbij moet ruim 1,5 maand van tevoren worden. Daarnaast wordt een combinatie met gedragstherapie geadviseerd.

Voor konijnen is deze medicatie niet geschikt Voor hen adviseren we je qua medicatie de Rescue-serie te gebruiken.

Vuurwerktips tijdens oud&nieuw

Als je hond toch bang is voor het vuurwerk, dan kun je een aantal dingen doen. Laat overdag je hond al lekker lang uit, zodat je hond al lekker moe is. Wordt er overdag al veel vuurwerk afgestoken, dan kun je het beste naar een (qua vuurwerk) rustige plek rijden. Denk hierbij aan het strand of een bos.

Laat in huis de gordijnen gesloten en zet de radio of de televisie aan. Je kunt ook proberen je hond bezig te houden met bijvoorbeeld een denkspelletje.

Als je hond in de loop van de avond niet meer naar buiten wil, forceer dit dan niet! In het ergste geval betekent dit dat je hond in huis plast of poept, maar voor één dag moet dit te overzien zijn.

Wanneer je hond steun bij je zoekt, dan hoef je niet je hond volledig te negeren. Deze theorie is achterhaald. Je kunt je hond bij je laten zitten, maar ga niet mee met zijn of haar paniek. Troost ook niet, hiermee kan angstgedrag beloond worden.

Vuurwerktips na oud en nieuw

Wanneer je hond erg geschrokken is van het geluid van vuurwerk, dan kan het zijn dat je hond na de jaarwisseling ook angstig reageert op andere geluiden (dit noemen we generalisatie). Denk hierbij bijvoorbeeld aan onweer. Ook dit is dus een belangrijke reden om je hond goed door de jaarwisseling heen te helpen.

In onze uitgebreidere blog kunt je nog meer aanvullende vuurwerktips lezen.

Meer tips? Specifiek voor jouw huisdier?

Wil je graag overleggen met een Jacker-dierenarts over de beste aanpak, specifiek voor jouw eigen hond? Maak dan hier direct je online afspraak.

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken

vuurwerk honden katten konijnenvideobellen met dierenarts