Valentijnsdag voor alle eenzame konijnen in Nederland?

Veel konijnen zitten alleen in hun hok terwijl konijnen echte groepsdieren zijn. Maar je kan ook niet zomaar een ander konijn bij jouw konijn zetten. De oplossing is je konijn te laten ‘daten’.
Dit geldt overigens ook voor cavia’s.

Konijnen zijn groepsdieren

Een konijn wordt zichtbaar gelukkiger als hij niet meer alleen is, ze hebben elkaar nodig met het wassen, eten en slapen. Maar helaas zitten er heel veel konijnen eenzaam en alleen weg te kwijnen in hun hok. En triest genoeg zijn er ook veel te veel konijnen die gedumpt worden bij een asiel of konijnenopvang omdat ze in een impuls zijn aangekocht, verkeerd werden verzorgd of door verveling sociaal ongewenst gedrag vertoonden.

Daten met andere konijnen in de buurt

Daarom zou het een goed initiatief zijn als baasjes van konijnen die alleen in een hok zitten valentijnsdag gebruiken om ze uit hun eenzaamheid te verlossen door te gaan daten met een konijn uit een asiel of konijnenopvang in de buurt. Er zijn er genoeg. En je kunt vaak zowel jouw konijn naar de opvang meenemen om hem met meerdere konijnen te laten daten of een konijn uit de opvang meenemen naar jouw konijn voor een date.

Is je konijn ingeënt en ‘geholpen’?

Bij de meeste opvangcentra worden de mannelijke konijnen, de rammelaars, gecastreerd en de vrouwelijke konijnen, de voedsters, gesteriliseerd. Dat voorkomt dus ongewenste voortplanting, dominantie en medische mankementen. Bovendien worden de konijnen vaak ingeënt en geheel medisch nagekeken. Dat is de reden dat een opvangcentrum vaak een bedrag rekent voor adoptiekosten om (een deel van) de medische kosten te dekken. Voor je konijn en voor jou is het dan in elk geval fijn dat het met de gezondheid van de date dus wel goed zit.
Het is wel verstandig om vooraf bij het opvangcentrum na te gaan wat een geschikt moment is om langs te komen.
Nu maar hopen dat het daten tot veel gelukkige konijnenkoppels zal leiden. Dan zijn er alleen maar winnaars op Valentijnsdag.
Succes!

Jacker.nl

Lees ook onze andere konijnenweetjes en caviaweetjes

 

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken

puppy herderhond