Tanden poetsen bij je hond is verstandig

Tanden poetsen helpt tandsteen te voorkomen bij je hond.

In februari, de maand van het gebit, vertellen we je graag meer over hoe je als baasje je het gebit van je dier gezond kunt houden.

Veel hondeneigenaren denken dat het geven van een kauwkluifje of een speciale kauwstaaf ervoor zorgen dat er minder tandsteen wordt gevormd. Het zal in sommige gevallen wel iets helpen, maar het is zeker niet voldoende!
Het poetsen van het gebit van je hond kan zeker helpen ter preventie van het ontstaan van tandsteen. Jacker-dierenarts Willeke legt meer uit over tandsteen bij de hond.

De vorming van tandsteen

Voordat er tandsteen wordt gevormd ontstaat er eerst, onder invloed van voedselresten en bacteriën, tandplaque. Dit tandplaque wordt onder invloed van speeksel omgezet in tandsteen. De meeste mensen herkennen tandsteen wel wanneer dit eenmaal is gevormd, maar het ziet eruit als bruin/gele aanslag.

Tandsteen kan leiden tot verschillende klachten en symptomen:

  • bruinige aanslag op de tanden
  • stinkende adem
  • rood tandvlees: er ontstaan uiteindelijk ontstekingen van het tandvlees (gingivitis)
  • wanneer een gingivitis zich verder uitbreidt zullen ook dieper gelegen structuren ontstoken raken (parodontitis)
  • het tandvlees gaat zich terugtrekken en tandwortels komen bloot te liggen
  • uiteindelijk gaan de tanden los zitten en kunnen zelfs uit de bek vallen
  • bacteriën in de bek kunnen in de bloedbaan terechtkomen en vervolgens zorgen voor een ontsteking van het hart (endocarditis). Ook de lever en de nieren kunnen in de problemen raken.

Tandsteen verwijderen

Wanneer er al veel tandsteen zit dan kun je dit niet meer goed wegpoetsen bij je hond. In dit geval zal de lokale dierenarts het gebit onder algehele verdoving (narcose) moeten reinigen. Tanden die loszitten of aangetast zijn kunnen dan gelijk verwijderd worden.

Houd tanden en gebit van je hond schoon. Gewoon zelf, thuis

Als het gebit van je hond door de lokale dierenarts is gereinigd dan betekent dit niet dat je verder niks meer hoeft te doen! Het is nu juist belangrijk om nieuwe vorming van tandsteen te voorkomen.

Oók als je hond nog jong is en nog geen gebitsproblemen heeft (gehad) is poetsen verstandig! Wij als Jacker-dierenarts adviseren om al op jonge leeftijd bij je pup te beginnen met het poetsen van hun tanden. Op die manier zal je hond snel wennen aan het tanden poetsen en zal het alleen maar makkelijker gaan.

Naast het tandenpoetsen zijn er meer dingen die je zelf thuis kunt doen ter voorkoming van tandsteen bij je hond:

  • geef ze de speciale speeltjes die helpen het gebit te reinigen
  • gebruik mondwater voor de hond (verkrijgbaar bij de lokale dierenarts) dat xylitol bevat, wat de bacteriegroei en de vorming van tandsteen in de bek remt. Het zorgt ook voor een wat frissere adem.
  • als je hond het poetsen niet toestaat: gebruik dan supplementen, zoals bijvoorbeeld Orozyme-bucco-fresh. Laatstgenoemde zorgt voor een frissere adem en voor verweking en daarna verdwijning van tandplaque.
  • geef speciale voeding of kauwproducten (verkrijgbaar bij de lokale dierenarts), bijvoorbeeld de ‘t/d’-brok die zo groot dat de hond er wel op moét kauwen. Doordat de tand op de grote brok duwt, schuurt de brok als het ware langs de gehele tand. Hierdoor wordt de tand gereinigd en wordt de ontwikkeling van tandplaque, tandsteen en verkleuringen geremd. Daarnaast bevat deze brok een lagere calciumconcentratie, waardoor er minder snel tandsteen uit tandplaque wordt gevormd. Een lagere eiwitconcentratie zorgt er voor dat er minder snel tandplaque wordt gevormd.

Welke tandenborstel is geschikt voor honden?

Er bestaan speciale tandenborstels voor honden. Deze kun je bij de dierenwinkel of bij een lokale dierenarts meestal wel kopen. Uiteraard kun je ook een gewone tandenborstel of een gaasje gebruiken om het gebit van je hond schoon te maken.
Gebruik echter NOOIT een gewone tandpasta: fluoride is namelijk giftig voor een hond!

Meer vragen over je hond?

Heb je meer vragen over de gebitsverzorging van je hond? Maak dan hier een online afspraak met één van de Jacker-dierenartsen.

Maar ook voor heel veel andere vragen en advies kun je bij ons terecht, misschien wel meer dan je denkt. Klik hier om eens te lezen met welke diervragen we jou en je dier zoal mee kunnen helpen.

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken

kathond