Rond Sinterklaas en Pasen wordt er vaak veel zoetigheid in huis gehaald, waaronder chocoladeletters, chocolade figuren & – eieren en chocolade kruidnoten. Dan krijgen we vaak vragen als “mag mijn hond chocolade?”
Mag mijn hond chocolade?
Nee, chocola kan zeer schadelijk zijn voor je hond…
ook een heel klein stukje… Ons advies: maak ‘m blij met iets anders en zorg dat ie niet in de verleiding kan komen om het zonder te vragen te pikken, want chocolade is giftig voor je hond. Jacker-dierenarts Willeke legt uit waarom.
De hond van m’n tante….
De verhalen zijn wel bekend, de hond van m’n tante/oma/buurvrouw heeft ooit een doosje chocola leeg gegeten en heeft hier niks van gekregen. Dus chocola kan geen kwaad. Maar zo werkt het niet. Chocola bevat twee stoffen die de hond niet goed kan afbreken, namelijk theobromine en cafeïne. Met name het theobromine zorgt voor problemen, doordat de lever van de hond deze stof niet goed kan afbreken. Pure chocola bevat de hoogste hoeveelheid theobromine. Er zijn op internet schema’s te vinden waarin schadelijke hoeveelheden van chocola staan vermeld. De gevoeligheid (mate waarop de hond reageert) verschilt alleen tussen verschillende honden. Het is daarom verstandig om altijd met je hond langs te gaan bij een lokale dierenarts als hij chocolade heeft gegeten.
De verschijnselen
De eerste verschijnselen die meestal worden gezien zijn braken en diarree. Daarnaast of uiteindelijk kun je ook vaak het volgende waarnemen: veel drinken, versnelde ademhaling, benauwdheid, blauwe slijmvliezen, een verhoogde hartslag en neurologische verschijnselen (spiertrillingen, epileptische aanvallen en zelfs coma). Je hond kan zelfs komen te overlijden. Dus wees altijd alert!
De behandeling
Wanneer je met je hond bij de lokale dierenarts komt in verband met het eten van chocola, dan zal er, wanneer de symptomen nog matig of afwezig zijn, in eerste instantie worden gekozen om je hond te laten braken. Dit kan door middel van een injectie. Wanneer dit niet werkt, of de verschijnselen ernstiger zijn, dan wordt er soms voor gekozen om de maag te spoelen en om een infuus aan te leggen.
Voorkomen is beter dan genezen
Het is misschien een open deur, maar zorg er altijd voor dat je hond niet bij chocola kan komen. Dus zéker zelf geen chocola aan je hond geven als beloning, hiervoor is een hondenkoekje (of gewoon een aai!) echt wel voldoende. Daarnaast moet je geen chocola op bijvoorbeeld de salontafel laten staan, want als je niet in de buurt bent kan je hond soms toch in de verleiding komen om eten te pikken. Als de kerstboom (of straks de paastak) eenmaal staat, kun je chocoladekransjes en chocolade-eieren het beste op een hoogte hangen waar je hond niet bij kan. En vertel ook duidelijk aan je kinderen dat er niet gesmokkeld mag worden met chocolade bij hun hond.
Ik heb geen hond, maar een kat die chocola heeft gegeten
Ook voor katten is chocola giftig, daarom geldt voor katten hetzelfde advies. In de praktijk zien we echter gelukkig minder vaak dat katten chocola hebben gegeten.
Laten braken met zout? Nooit doen!
Er wordt soms aangeraden om je hond zout te geven om hem te laten braken. Dit moet je NOOIT doen, want ook het innemen van zout (als is het ‘maar’ een lepel) kan zeer snel voor een zoutvergiftiging zorgen, waar je hond aan kan overlijden!
Meer weten?
Zie je je hond of kat braken en is er een risico dat dat komt door chocolade eten, contact dan direct je lokale dierenarts. Of misschien heb je andere vragen over je dier, bijv. als je hond wel vaker braakt en je wilt weten wat een oorzaak kunt zijn en hoe je al veel zelf kunt uitsluiten. Of als je gewoon wat goede tips over passende voeding of verzorging van je dier wilt krijgen. Dan helpen we jou en je huisdier graag. Maak dan hier eenvoudig een afspraak voor een live videogesprek met ons. In slechts 10 minuten geven we handige en specifiek op jouw dier gerichte tips waar zowel jij als je dier blij(-er) van worden.