Kortwieken geen goede manier om vogel tam te maken. Feit of Fabel?

FEIT! Kortwieken kan zelfs stress opleveren bij je vogel

Vogels kopen

Het is natuurlijk hartstikke leuk en gezellig om een vogels als huisdier te hebben. Het is bij het kiezen van een huisdier altijd belangrijk om je van tevoren goed in te lezen. Jacker-dierenarts Willeke geeft een aantal tips voor het tam maken van je vogeltje(s). In deze tekst houden we de grasparkiet even als voorbeeld aan.

1 of 2 vogels?

Het is een hardnekkige fabel dat je vogels niet meer tam kunt krijgen wanneer ze met z’n tweeën (of zelfs meer) worden gehouden. Dus neem er minstens 2, want een vogel wordt echt gelukkiger met een maatje. Hoeveel tijd je ook met je parkietje doorbrengt, je kunt nooit een soortgenootje vervangen. Een vogel die alleen wordt gehuisvest, ook al krijgt hij een spiegeltje in de kooi, kan gedragsproblemen ontwikkelen. (lees ook Willekes blog over ‘de spiegeltjes-fabel’).

Parkieten kopiëren juist gedrag van elkaar: wanneer de ene vogel het aandurft om op je hand te gaan zitten, dan zal de andere alleen maar sneller volgen. Dus het kan je ook helpen met tam maken.

Kortwieken

Vaak worden parkietjes bij de verkoop gekortwiekt. Hierbij worden de vleugels aan één of twee kanten ingekort. De vogel voelt hier, mits juist uitgevoerd, niets van. Wanneer de vleugels zijn gewiekt, kan de vogel zeer beperkt vliegen. Na een tijdje kan de vogel zich wat beter redden.
Een gewiekt vogeltje zal sneller bij je blijven zitten, vanwege het simpele reden dat hij minder gemakkelijk bij je weg kan komen. Maar dit kan de vogel ook veel stress opleveren.

Niet te gehaast

Wat vooral heel belangrijk is, is om veel geduld te hebben! Wanneer je de vogeltjes hebt aangeschaft, is het heel belangrijk om ze eerst de tijd te gunnen om te wennen. Steek dus vooral niet meteen je hand in de kooi. Het is verstandig als je je vogeltje een dag laten wennen in zijn kooi.

Zorg dat er óók wat voer en water op de bodem van de kooi staan, niet iedere vogel weet namelijk meteen z’n voerbakje te vinden.

Laten wennen aan je hand

Wanneer je vogeltjes gewend zijn aan hun nieuwe verblijf kun je ze rustig laten wennen aan je hand.

Maak het deurtje van de kooi open en steek je hand, gevuld met bijvoorbeeld wat trosgierst, naar binnen. Ga vooral niet met je hand richting de vogels, want ze zullen hiervan schrikken.
Het kan best zo zijn dat bij de eerste pogingen je vogeltjes niet naar je hand komen. Heb geduld en geef ze vertrouwen. Wanneer 1 van de vogels zo dapper is om naar je hand te komen, dan zal de ander al snel volgen.

Buiten de kooi

Natuurlijk is het ook leuk als je vogeltjes buiten de kooi komen. Je kunt dit het beste proberen wanneer de vogeltjes al aan je gewend zijn. Wanneer je vogels lekker buiten de kooi kunnen vliegen, krijgen ze ook meer lichaamsbeweging. Dit is bevorderlijk voor hun gezondheid.

Let hierbij wel op een aantal dingen:

  • houdt ramen en deuren gesloten, je zult niet de eerste zijn waarbij een vogeltje wegvliegt!
  • houdt in eerste instantie ook de gordijnen gesloten, anders kan je vogel tegen het raam aan vliegen.
  • controleer of je geen giftige planten in je kamer hebt staan, vogels knabbelen graag aan van alles en nog wat. Pas ook op met cactussen, hieraan kunnen vogels zich prikken!
  • heb je honden of katten in huis? Houdt deze dan apart, je wilt niet dat je vogeltjes een prooi worden.
  • laat je vogeltjes niet los terwijl je aan het koken bent, je wil toch niet dat ze in je pan belanden 😉 Lees ook onze blog over gourmetten en het gevaar van teflon voor je vogel

Meer vragen over je vogels of andere huisdieren?

Heb je meer vragen over de verzorging of de gezondheid van je vogeltjes? Maak dan hier een afspraak met één van onze Jacker-dierenartsen. Of heb je nu geen vraag, registreer je dan hier alvast gratis, dan kun je direct een afspraak maken op het moment dat je wel een vraag voor ons hebt. We helpen jou en je dier graag.

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken

draagtijd van een konijnzelf krabpaal maken kat