Je kat kan best een paar dagen niet eten. Feit of Fabel?

FABEL! Een kat kan niet lang zonder eten

Kat versus hond

De hond kan –  in theorie  – een aantal weken zonder eten. De kat daarentegen moet in principe iedere dag wat eten, anders gaat het snel bergafwaarts met de kat. Jacker-dierenarts Willeke Luthart legt uit waarom een kat slecht zonder eten kan.

Leververvetting

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kat niet eet, bijvoorbeeld koorts, pijn, stress of een ziekte zoals een verkoudheid. Wanneer je kat niet eet, dan zal hij zijn vetreserves gaan aanspreken. Dit vet wordt in de lever opgeslagen, waardoor deze gaat vervetten. Hierdoor kan de lever minder goed zijn werk doen. Wat ook een negatieve invloed op de eetlust van je kat heeft.

De te dikke kat

Wanneer je kat overgewicht heeft, zal je misschien eerder geneigd zijn om te denken dat je kat wel even zonder eten kan. Niets is minder waar! Juist bij een te dikke kat krijgt de lever het zwaarder te verduren. Er is namelijk meer vet wat in de lever opgeslagen kan worden, met als gevolg risico op leververvetting.

De behandeling

Als het bekend is waarom je kat niet eet, dan moet dat uiteraard eerst aangepakt of behandeld worden. Soms blijkt het al voldoende als je zelf deze oorzaak weghaalt of minimaliseert. Meet ook alvast thuis de temperatuur van je kat op. Is deze verhoogd, dan moet de lokale dierenarts daar eventueel medicatie voor voorschrijven. Zie hiervoor ook het artikel ‘heeft je kat koorts’ van Jacker-dierenarts Wendy Buurman.

Wanneer je kat een leververvetting heeft, dan kunnen er een aantal dingen worden geprobeerd om je kat weer te laten eten:
– bij leververvetting is je kat misselijk, waardoor vaak medicijnen tegen misselijkheid gegeven worden.
– het geven van voer op een schoteltje of het verwarmen van het voer kan soms ook een goed effect hebben, want geur is erg belangrijk voor de kat.
– in sommige gevallen zal het nodig zijn om je kat met dwang te laten eten.
Wanneer je kat verder verslechtert kan opname bij de lokale dierenarts soms noodzakelijk zijn.

Kat wil niet eten? Neem direct actie!

Wanneer je kat al een of meer dagen niet gegeten heeft, dan is het verstandig om direct naar je lokale dierenarts te gaan. Zeker bij een oude kat bestaat de kans dat de nieren niet voldoende meer functioneren.

Als je constateert dat je kat minder graag wilt eten, kun je wellicht volstaan met ons online advies via Jacker.nl. Dat scheelt je een rit en stress bij je kat.

Meer advies en handige kattentips?

Maar ook met andere kattenvragen en handige (preventieve) tips, bijvoorbeeld over voeding, verzorging of de gezondheid van je kat, helpen we je graag. Plan dan hier direct een afspraak met één van ons Jacker-dierenartsen..

Tip: lees ook ons artikel ‘heeft je kat koorts’

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken

hondhond