Wat zou het heerlijk zijn om rustig oud en nieuw te kunnen vieren zonder gestresste dieren in huis. Voor het dier zelf, maar ook voor de baasjes. Omdat vuurwerk en de knallen er nu eenmaal bij horen en we dat niet onder controle hebben geeft Jacker.nl- dierenarts Wendy graag informatie zodat de dieren geholpen worden door de dingen waar jullie als eigenaren wél onder controle over hebben.
Is je hond bang voor vuurwerk?
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom bieden veel hondenscholen en dierenklinieken oefenmomenten aan voor honden om te wennen aan vuurwerk. Vooral voor jonge honden is het belangrijk om elk moment aan te grijpen om te oefenen. Veel fokkers oefenen met harde knallen zodat pups leren dat het niets is om bang voor te zijn.
Ook thuis kun je oefenen met vuurwerkgeluiden (cd, computer) die je geleidelijk steeds harder zet. Hierbij is het juist de bedoeling dat je dier niet reageert en comfortabel blijft. Je kunt je dier dan belonen met wat lekkers of even spelen en zo het geluidsniveau steeds een trapje harder zetten.
Het feit dat je hond of kat niet bang is, is GEEN reden om niet te oefenen. Je wilt dit namelijk zo houden en erger voorkomen. We zien namelijk regelmatig dat angst voor vuurwerk zich uitbreidt naar alle andere type knallen en harde geluiden uit het dagelijks leven, zoals onweer. Dit is voor zowel de baasjes als de dieren erg vervelend.
Katten en vuurwerk
Zijn je katten bang voor vuurwerk? Dan gelden veelal dezelfde vuurwerktips als voor honden (vuurwerktraining, rustige omgeving, medicatie). Start vooral tijdig (eind november begin december) voordat de eerste knallen klinken. En is je kat nog niet gechipt? Laat dit dan vroegtijdig doen in de lokale dierenkliniek: zodat je je kat kunt terug vinden als ‘ie er toch vandoor gaat… Houdt rond oud en nieuw bij voorkeur je kat binnen, ook als hij niet angstig is! Zo weet je zeker dat je kat onbedoeld of bedoeld geen vervelende ervaring krijgt met vuurwerk.
Herkennen van vuurwerk stress bij je hond of kat
Het herkennen van stresssignalen bij je hond of kat is essentieel. Als je angst of stress vroeg herkent kun je er eerder op reageren. De angst is dan nog veel minder heftig, wat betekent dat het probleem nog gemakkelijker op te lossen is (omdat de angst minder diep is) en het dier nog beter trainbaar. Als een dier zo angstig is dat het geen lekkers meer aanpakt is het lastig trainen en is het dier dus niet bereikbaar om iets te leren.
Angstige honden hebben vaak hun staart laag, de oren naar achter en ze kunnen piepen of blaffen. Angstige dieren zijn vaak onrustig of kruipen weg, kunnen in huis plassen en/of hun anaalklieren legen. Stresssignalen zijn onder andere hijgen, de bek aflikken, gapen, uitschudden, krabben of pootje heffen. Dit is dus normaal gedrag wat ze op een raar moment doen. Bijvoorbeeld de bek aflikken is heel normaal als je net gegeten of gedronken hebt, maar als je dit gaat doen als je net luid hebt lopen blaffen tegen iets wat je ziet dan is dit op dat moment dus niet functioneel gedrag maar een stresssignaal.
Medicatie bij vuurwerkstress
Er bestaan verschillende soorten medicatie. Met supplementen kan al vroeg worden begonnen. Bekende voorbeelden hiervan zijn telizen, zylkène, adaptil en clomicalm*. Voor een optimaal effect kan met telizen en zylkéne twee maanden van te voren worden begonnen, met de adaptil twee weken van tevoren.
De lokale dierenarts kan ook diazepam of alprazolam voorschrijven. Hiermee kan een tot enkele dag(en) voor de jaarwisseling worden begonnen. Een nadeel van de diazepam is dat het er met name voor zorgt dat je hond wat suffer wordt en het minder goed werkt als angstremmer. Daarnaast is deze medicatie belastend voor zowel nieren als lever. De alprazolam is sterker angstremmend maar weer iets minder suf makend. De geschikte dosering varieert nogal omdat het effect per dier erg kan verschillen.
Bij honden die langduriger angstig zijn kan ook clomicalm* worden gebruikt. De werkzaamheid is pas na 6 weken optimaal en je moet dus lang van tevoren ermee beginnen. Het beste is om dit middel te combineren met gedragstherapie. Voor elk dier is het de bedoeling dat dit probleem volgend jaar minder is of zelfs weg is. Een dier kan dit echter alleen maar leren als het niet zo angstig is dat ze niet meer bereikbaar zijn.
Vuurwerktips tijdens oud&nieuw
Als je hond toch bang is voor het vuurwerk, dan kun je een aantal dingen doen. Laat overdag je hond al lekker lang uit, zodat je hond wat lekker moe is. Wordt er overdag al veel vuurwerk afgestoken, dan kun je het beste naar een (qua vuurwerk) rustige plek rijden. Denk hierbij aan het strand of een bos.
Laat in huis de gordijnen gesloten en zet de radio of de televisie aan. Je kunt ook proberen je hond bezig te houden met bijvoorbeeld een denkspelletje. Als je hond in de loop van de avond niet meer naar buiten wil, forceer dit dan niet! Zorg ervoor dat je dier een veilig plekje heeft in zijn eigen vertrouwde omgeving, bijvoorbeeld een bench met een deken eroverheen.
Wanneer je dier steun bij jou als eigenaar zoekt dan mag dat en dat is zelfs belangrijk om je dier te steunen (zorgt voor minder angst en stress). Overdreven aandacht geven aan angstig gedrag is minder handig (kan belonend werken maar meestal overheerst de angst zo dat de hond niet veel zal leren tijdens de ervaring), blijf rustig (geef daarmee het goede voorbeeld) en probeer je dier af te leiden.
Het belangrijkste is dat je dier niet gestraft wordt voor zijn angst(-ige gedrag), wat alleen maar zou bevestigen dat vuurwerk inderdaad onaangenaam is voor het dier en het verergeren.
Zorg er daarnaast voor dat je hond niet kan vluchten, vooral buiten en houdt katten enkele dagen binnen. Je hond kan door vluchten in gevaarlijke situaties terecht komen en bovendien kan de hond niet ervaren dat de angstprikkel niet erg is en er niets gebeurt als je niet weg vlucht.
Konijnen en vuurwerk
Voor konijnen gelden veelal dezelfde tips:
Binnenkonijnen:
blijf rustig, geen extra aandacht
gordijnen dicht en geef ze een rustige plek, muziek aan
Buitenkonijnen:
zorg dat ze veilig in het hok zijn, met extra stro en dat ze het hok niet kunnen openbreken.
Geef je konijn een kartonnen doosje in zijn hokje zodat hij zich kan verstoppen indien gewenst. HIj voelt zich een stuk veiliger in zijn eigen veilige holletje.
Echter, de genoemde medicatie voor honden en katten is niet geschikt voor konijnen. Voor hen adviseren we je qua medicatie de Rescue-serie te gebruiken.
Lees ook onze andere Blog over Vuurwerkangst voor aanvullende tips
Meer tips voor het welzijn van je huisdier?
Net als bij jou staat dierenwelzijn bij ons hoog in het vaandel. En zijn we sterk voorstander van ‘voorkomen is beter dan genezen’. Uit ervaring weten we dat veel snelle tips, die je thuis heel gemakkelijk kunt toepassen, nog niet altijd even bekend zijn en waar baasjes wel vaak positief en ontvankelijk op reageren en onze dieren mee geholpen zijn. Kleine moeite – groot plezier.
Dus wil je weten of we nog specifieke tips hebben voor jouw huisdier, bijvoorbeeld over de juiste voeding, huisvesting of gedrag? Dan denken we graag met je mee. Met advies dat specifiek is afgestemd op jullie situatie, bv op de leeftijdsfase of ras van jouw huisdier.
Maak dan hier een afspraak met een van ons – online dierenartsen bij Jacker.nl – dan kijken we met jou en je dier mee, per live video! Terwijl je dier relaxed in zijn eigen omgeving blijft.