Het is verstandig een vrouwelijke fret te castreren. Feit of fabel?

FEIT! Een niet gecastreerd vrouwtje kan erg ziek worden!

Je fret ‘castreren‘ of ‘steriliseren’?

Sommige mensen zullen denken dat hier een foutje is gemaakt in de tekst, want “bij een vrouwelijk dier praat je toch over ‘steriliseren’”? In de volksmond wordt inderdaad vaak gesproken over sterilisatie, maar in werkelijkheid heet de ingreep waarbij de eierstokken worden verwijderd ‘castratie’. (Dit geldt ook voor de hond, kat, cavia, konijn). Jacker.nl-dierenarts Willeke legt uit waarom castratie van een vrouwelijke fret (moer) zinvol is.

Loopsheid bij de fret

Net als bij honden worden vrouwelijke fretten ook loops. Het moment waarop een fretje voor het eerst loops wordt is afhankelijk van de zogenaamde ‘daglengte’, d.w.z. dat deel van de dag waarop het licht is. Dit vindt plaats in het eerste voorjaar na haar geboorte. Wanneer het langer dan 12 uur licht is op een dag vervalt de remming van de hormonen en wordt de fret loops. Wanneer het in huis langer licht is, dan kan het ook zijn dat een fret eerder loops wordt. Tijdens de loopsheid wordt bloedverlies en zwelling van de vulva waargenomen.

Beenmergproblemen

Wanneer een fret eenmaal loops is, dan blijft ze loops totdat ze gedekt wordt. Pas na een dekking vindt er een eisprong plaats. Een fret kan wel zes maanden loops blijven! (het dekseizoen loopt namelijk ongeveer van maart tot september). Tijdens deze loopsheid blijft het gehalte van het vrouwelijke hormoon oestradiol hoog, wat het beenmerg kan onderdrukken. In het beenmerg worden bloedcellen geproduceerd en wanneer het beenmerg wordt onderdrukt dan heeft dit dus invloed op de bloedcellen. Daardoor kan je fretje bloedingen krijgen, ontstekingen en bloedarmoede. En wanneer er niet wordt ingegrepen, kan je fretje zelfs overlijden!
Wij als Jacker-dierenartsen adviseren dus altijd om je vrouwelijke fret te laten castreren. De castratie kan chirurgisch worden gedaan of met behulp van een implantaat. Het implantaat speelt mogelijk ook een rol in de preventie van het ontstaan van bijniertumoren.

Bijniertumoren

Er worden, met name bij gecastreerde fretten, regelmatig tumoren van de bijnieren gezien. De bijnieren zijn kleine organen die vlak bij de nieren liggen. Ze produceren onder andere (nor)adrenaline, dopamine, androgenen en cortisol. Het klinkt misschien tegenstrijdig dat wij tóch adviseren om je fretje te laten castreren, maar gezien de ernst van de problemen van een aanhoudende loopsheid, is dit wel de beste optie. Bij mannelijke fretten wordt overigens vaak gekozen voor castratie in verband met de ongewenste geur die ze verspreiden.
Verschijnselen die als indicatie van bijniertumoren gezien kunnen worden zijn: symmetrische kaalheid, jeuk, zwelling van de vulva, vermagering, terugkerend seksueel gedrag en (bij een mannelijke fret) het soms niet of moeilijk kunnen plassen , doordat de prostaat in omvang toeneemt. De diagnose kan gesteld worden met behulp van een echo, nader bekijken van de symptomen en bloedonderzoek. De behandeling bestaat uit het verwijderen van de aangetaste bijnier of het gebruik van een implantaat. Het implantaat is minder ingrijpend en veel eenvoudiger qua ingreep en verdient daarom de voorkeur.

Meer vragen over je fret of andere knaagdieren als konijn of cavia?

Misschien heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie over gezondheidsproblemen nog meer of ook andere vragen over je fretje. Bv over de specifieke gezondheidssituatie van jouw fretje? Zijn/haar huisvesting, voeding of gedrag. Maak dan gerust een online afspraak bij één van de Jacker-dierenartsen, we helpen je graag verder. Klik hier om direct een afspraak te maken.

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken

cavia'svuurwerk honden katten konijnen