Heeft mijn kat of hond koorts?

Bij honden en katten is de normale lichaamstemperatuur anders dan bij mensen. Een normale lichaamstemperatuur ligt bij honden en katten tussen de 38 en 39 graden Celsius. Bij honden en katten kan je de lichaamstemperatuur alleen rectaal (via de anus) nauwkeurig meten. In dit artikel legt Drs. Wendy Buurman-Kapteijn, online dierenarts van Jacker.nl, je uit hoe je koorts bij je hond of kat kunt herkennen, waar je op moet letten en hoe te handelen.

Koorts, wat is dat?

Koorts is een algemeen ziekteverschijnsel dat hoort bij de reactie van het lichaam op een ontsteking.
Maar ook een lagere lichaamstemperatuur dan gemiddeld is reden om je huisdier te laten onderzoeken door je lokale dierenarts.

Hoe herken je koorts bij je huisdier?

Heeft je huisdier een lagere temperatuur dan 38 graden, is je huisdier sloom of ziek en maak je je zorgen, dan is het verstandig om je huisdier na te laten kijken.
Heeft je dier een lagere temperatuur dan 38 graden maar is het verder fit? Dan zit je met je thermometer misschien in een drol die zich in de anus bevindt. Eventueel kun je het nogmaals proberen na het poepen.

Is de temperatuur hoger dan 39 graden en heeft je hond of kat niet net wild gespeeld of lang gerend, dan heeft je dier een te hoge temperatuur en dus verhoging of koorts. Boven de 40 graden wordt dit zelfs gevaarlijk!

Voor overleg is je online dierenarts van Jacker.nl altijd bereikbaar!

Hoe meet je de lichaamstemperatuur van je kat of hond?

Elke thermometer is goed om de temperatuur te meten bij je kat of hond. Dit doe je bij dieren altijd rectaal. Een extra snelle thermometer en wat glijmiddel is aan te raden evenals een extra paar handen om het dier vast te houden.

Meer weten over het herkennen van koorts?

Meer weten over het herkennen van koorts bij je hond of kat? Maak dan hier een afspraak voor een online videoadvies op www.jacker.nl!

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken

franse bulldogpuppy herder