Epilepsie hond

“Heeft mijn hond epilepsie?” Is een vraag die hondenbezitters ons soms stellen. Dierenarts Willeke vertelt er meer over. Als je meer vragen hebt over het onderwerp of meer wilt weten over jouw eigen hond, dan kun je heel gemakkelijk met een videoafspraak – live via beeld en geluid – met onze online dierenarts overleggen. Die kijkt dan direct met jou en je hond mee. Direct afspraak maken.

Epileptische aanval

Een epileptische aanval kan verschillende uitingsvormen hebben. Een klassieke epileptische aanval bestaat uit 3 fasen:

 1. Inleidende fase (aura): hierbij kun je als eigenaar soms merken dat je hond ander gedrag vertoont dan wat je gewend bent. Denk hierbij aan rustiger of juist drukker dan normaal. De hond wil soms graag aangehaald worden en kan een vreemde blik in zijn ogen hebben. Deze fase kan heel kort zijn (enkele secondes voor de aanval) of juist langer (enkele dagen voor de aanval)
 2. De epileptische aanval/toeval (ictus): hierbij kunnen o.a. omvallen, fietsbewegingen, bewustzijnsverlies, schuimbekken, klapperen met de kaken en poepen/plassen worden gezien.
 3. Na de epileptische aanval (post-ictale fase): de hond komt weer bij bewustzijn, maar is nog in de war, heeft moeite met het evenwicht en is in sommige gevallen hongerig.
  Wanneer een aanval langer duurt dan 10 minuten, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een dierenkliniek te gaan!

Let op! Een epileptische aanval kan zich ook op andere manieren uiten, denk bijvoorbeeld  aan het happen naar de staart, naar denkbeeldige vliegen. Overleg daarom altijd met een dierenarts wanneer je hond anders is dan normaal (in zijn algehele doen en laten). We helpen je via Jacker.nl graag verder en je kunt hier al direct een afspraak met ons plannen.

Wat moet je doen

Tijdens een aanval kun je een aantal dingen doen:

 • rustig blijven (!),
 • je hond gerust stellen,
 • zorgen dat je hond zich niet kan bezeren aan bijvoorbeeld het meubilair.
 • probeer de kop van je hond met rust te laten (dus niet aaien), door het klappen van de kaken kan de hond je bijten.
 • probeer daarnaast bij te houden hoe lang de aanval duurt, eventueel kun je dit doen door met de mobiele telefoon een filmpje te maken van de aanval.

Is epilepsie erfelijk?

Bij sommige rassen wordt epilepsie vaker gezien en wordt er inderdaad over erfelijkheid gesproken. Denk hierbij aan de: Golden Retriever, Labrador, Border Collie, Teckel, Kooikerhondje, Cavalier King Charles Spaniel, Belgische- en Duitse herder, Keeshondjes, Border Terriers en de Poedel. Voor een aantal van deze rassen bestaan er ook genetische (DNA) testen.
Wanneer er epilepsie is vastgesteld bij een hond wordt er geadviseerd om niet met deze hond te gaan fokken.

Epilepsie bij oude honden

Epilepsie kan in principe op verschillende leeftijden optreden. Sommige honden zijn nog heel jong tijdens hun eerste aanval (bijvoorbeeld pas een jaar) terwijl andere honden pas later (bijvoorbeeld met zeven jaar) hun eerste aanval krijgen.

Soorten epilepsie

Er zijn verschillende vormen van epilepsie beschreven:

 • Primair: hierbij is de oorzaak onbekend. We zien dit vaker bij relatief jonge honden (tussen een half jaar oud en zes jaar oud), maar ook oudere honden kunnen met deze vorm te maken hebben.
 • Secundair: hierbij wordt de epilepsie veroorzaakt door een andere aandoening in het lichaam. Denk hierbij aan een lever-, nier- of hersenprobleem, een lage bloedsuikerspiegel en daarnaast kan bijvoorbeeld een vergiftiging ook de oorzaak zijn van epilepsie. Deze vorm van epilepsie kan in principe op iedere leeftijd voorkomen, maar zien we vaker bij juist jongere of oudere honden (jonger dan een half jaar of ouder dan zes jaar).

Behandeling epilepsie

Voeding

Wanneer er een onderliggend probleem is, dus sprake van Secundaire Epilepsie, dan is het uiteraard verstandig om daar de voeding op aan te passen, denk aan bijvoorbeeld een nierdieet.

Behandeling

Om epilepsie te behandelen zijn er verschillende medicijnen beschikbaar. De meest gebruikte zijn:

 • Pexion (Imepitoine); dit is een vrij nieuw middel. Op dit moment lijkt het er op dat er minder bijwerkingen worden gezien dan met andere middelen.
 • Fenobarbital; dit middel wordt vaak gebruikt. Er zijn bijwerkingen beschreven, onder andere meer drinken/plassen en een toegenomen eetlust. De honden kunnen ook wat suffer worden. Bij dit middel wordt geadviseerd om regelmatig bloedonderzoek te doen. Er kan dan gekeken worden naar de spiegel (concentratie) van dit middel in het bloed. Op die manier kan worden gecontroleerd of er een juiste dosering is en of er nog bijgesteld kan worden qua dosering.
 • Kaliumbromide; dit middel wordt soms gebruikt bij onvoldoende effect van fenobarbital. Het kan ook als enige middel worden gebruikt. Bijwerkingen kunnen bestaan uit veel drinken/plassen, veel eten, braken, sedatie en gedragsveranderingen. De dosering van kaliumbromide moet aangepast worden bij een wijziging van de hoeveelheid zout in het dieet. Het is daarom erg belangrijk om niet van voer te wisselen. Het is ook onverstandig om met je hond naar het strand te gaan, drinken van zeewater heeft ook invloed op de dosering van kaliumbromide.
 • diazepam; dit kan tijdens een toeval rectaal worden ingebracht. Hiermee kan een lang durende aanval soms onderbroken worden.

Meer hierover weten of andere vragen specifiek over jóuw hond?

Maak dan hier een afspraak en overleg via live video met onze Jacker-dierenarts die je vragen gericht en deskundig kan beantwoorden. In 10 minuten krijg je zekerheid over vragen die je hebt van gedrag tot preventieve tips. We helpen je graag.

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken

honden leishmaniawelke hond past bij mij