Een stamboom garandeert een gezonde hond. Feit of Fabel?

FABEL! Een stamboom garandeert niet altijd een gezonde hond
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, garandeert een stamboom niet altijd een gezonde hond. Dit kan meerdere redenen hebben. Jacker-dierenarts Willeke gaat hier dieper op in.

Rasafwijkingen

Bij veel hondenrassen komen lichamelijke afwijkingen voor. Je kunt hierbij denken aan afwijkingen zoals heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie, een te korte neus, te kleine of te grote schedel, huidafwijkingen, oogafwijkingen en ga zo maar door.

Veel afwijkingen zijn – vanuit cosmetisch oogpunt – in de rassen gefokt. In sommige gevallen worden zelfs extremen gecreëerd, omdat ‘men’ dit mooi vindt. Zoals de te kleine schedel bij de Cavalier king charles spaniel. Door een te kleine schedel, is er te weinig ruimte voor het hersenweefsel.

Het verschil tussen ’ras’ versus ‘rashond’

Wat belangrijk is om je als aanstaande eigenaar te beseffen, is dat er ook fokkers zijn die ZONDER officiële stamboom werken. Dit zijn dan officieel geen rashonden, maar dit zijn natuurlijk ook honden met dezelfde problemen en afwijkingen. Voorbeeld: als je een Franse Bulldog zonder stamboom wilt kopen, betekent dit dus niet automatisch dat deze hond geen luchtwegproblemen heeft.

Vaak is het zo dat het type hond deze problemen heeft, onafhankelijk of je deze met of zonder stamboom koopt. Vraag je dus altijd goed af, voordat je voor een bepaald type hond kiest, of je dit ‘ras’ met z’n afwijkingen en problemen wel wilt aanschaffen cq in stand wilt houden.
Kort samengevat: een hond met een stamboom is een rashond. Een hond zonder stamboom, kan echter wel dezelfde rasafwijkingen hebben! In de volksmond wordt meestal gewoon over een ras gesproken, onafhankelijk of deze wel of geen stamboom heeft.

Andere ziektes en aandoeningen

Het kan zijn dat je pup is geboren met een aangeboren afwijking. Deze hoeft niet erfelijk te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een open gehemelte (deze pups worden vaak al heel jong ingeslapen) of een verwijde slokdarm (megaoesophagus).

Sommige afwijkingen zijn niet direct zichtbaar of komen niet direct tot uiting, waardoor het kan zijn dat je een hond koopt die in eerste instantie volledig gezond lijkt. Door een hond met een stamboom te kopen, kun je dit soort aandoeningen ook niet altijd uitsluiten.

Tip: spreek helder met de fokker af wat jullie regeling is als blijkt dat dit bij jouw pup het geval blijkt te zijn.

De juiste fokker vinden

Wanneer je voor een bepaald ras hebt gekozen, dan is het belangrijk om een goede fokker te vinden. Hiervoor kun je aankloppen bij de rasverenigingen. Het is belangrijk om een fokker te vinden die actief probeert om honden te fokken met weinig of geen problemen. Weinig? Ja, want als we realistisch zijn, moeten we concluderen dat bepaalde rassen áltijd met problemen kampen.

Ouderdieren testen

Het is verstandig een pup te kopen waarvan de ouderdieren zijn getest op bepaalde afwijkingen. Zo kunnen Duitse Herder bijvoorbeeld worden getest op HD (heupdysplasie), ED (elleboogdysplasie) en DM (degeneratieve myelopathie), waardoor de kans dat je een Duitse herder pup koopt met deze afwijkingen al kleiner wordt. De uitslagen van deze onderzoeken staan meestal in de koopovereenkomst vermeld. Kijk hier goed naar.

Op bezoek bij een fokker

Wanneer je bij een fokker gaat kijken, is het belangrijk dat alles er goed verzorgd uit ziet. Daarnaast moet de moederhond altijd aanwezig zijn. In uitzonderlijke gevallen kan het natuurlijk wel zo zijn dat de moederhond is overleden.

Als je geen goed gevoel hebt bij een fokker, is het belangrijk om verder te gaan zoeken! Je wilt uiteindelijk toch jaren van je nieuwe huisgenoot gaan genieten. Dus neem voldoende tijd en voorkom een te snelle of niet goed doordachte aankoop.

Vermijd Broodfokkers en Puppyfarms

Let goed op: als je besluit om via bijvoorbeeld een online advertentie naar een pup te gaan kijken, dan kan het zijn dat je bij een zgn. ‘broodfokker’ terecht komt. Broodfokkers bieden vaak meerdere rassen aan (bijvoorbeeld maltezers of teckels) en hebben veelal geen oog voor de gezondheid of de verzorging van de dieren.
Deze plek wordt ook wel een ‘puppyfarm’ genoemd. De moederdieren zijn lang niet altijd aanwezig en pups worden regelmatig uit (voormalige) Oostblok-landen geïmporteerd.

Wanneer je op zo’n plek bent, is het voor sommige mensen heel verleidelijk om tóch een hondje mee te nemen. Omdat je het gevoel kunt krijgen dat je daarmee in ieder geval één hondje hebt kunnen redden….
Wij als Jacker-dierenartsen adviseren met klem om dit NIET te doen. Door het kopen van zo’n hondje worden dergelijke praktijken namelijk in stand gehouden. Wat slecht is voor dierenwelzijn.

Een hond aanschaffen

Wanneer je besluit om een pup/hond aan te schaffen is het belangrijk om je goed in te lezen en je goed te laten adviseren. Jullie gaan immers een lange termijn relatie met elkaar aan.

Denk goed na en zoek een aantal zaken goed uit voordat je de grote stap maakt;
zoek goed uit welk ras goed bij je past. Qua karakter, qua gezinssituatie, levensfase, tijd die je voor elkaar hebt etc. Bedenk daarbij hoe je situatie nu is tot en met het einde van de verwachte ‘levensduur’ van dat ras. Zodat jullie niet alleen nu, maar ook later goed bij elkaar blijven passen. Om optimaal van elkaar te genieten.
check waar je betrouwbare fokkers kunt vinden. Bijvoorbeeld via rasverenigingen.
als je niet per se een pup wilt, overweeg dan ook zeker eens om naar een leuke en geschikte hond in een asiel te gaan kijken. Ze zijn vaak heel dankbaar en er zitten er (helaas) genoeg…

Meer weten over rassen en aanschafkeuzes?

Wil je graag meer weten over een bepaald ras? Of wil je bijvoorbeeld meer informatie over het aanschaffen van een hond? Dan adviseren we je graag over je persoonlijke opties. Klik dan hier om direct een online afspraak te maken met één van ons Jacker-dierenartsen.

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken

vrouw met katkonijnen