Je moet ook een binnenpoes castreren. Feit of fabel?

Feit! Het niet castreren van een binnenpoes heeft mogelijk nadelen voor haar gezondheid

Er zijn in Nederland veel kattenbezitters: samen hebben we 2,6 miljoen katten! Van deze katten mag een deel naar buiten, een deel blijft binnen. De katten die naar buiten mogen worden best vaak ‘geholpen’. Bij binnenkatten ligt dit percentage lager. Jacker-dierenarts Willeke legt hier waarom het wel belangrijk is om een binnenpoes ook te castreren.

Castreren? Het heet toch steriliseren?

Een veelgehoorde vraag als we het over de castratie van een poes hebben is “dat heet toch sterilisatie!?” In de volksmond wordt deze operatie, waarbij de poes onvruchtbaar wordt gemaakt, inderdaad vrijwel altijd sterilisatie genoemd. Het verwijderen van de eierstokken, wat tijdens deze ingreep gebeurt, heet echter officieel ‘castreren’.

Krolsheid

Zodra de poes vruchtbaar is zal ze ander gedrag vertonen, dat noemen we ‘krolsheid’. De poes zal wat aanhankelijker zijn, geeft veel kopjes en loopt met haar kont omhoog. Daarnaast miauwt een krolse poes meestal heel veel, wat soms erg klaaglijk klinkt.

De leeftijd waarop een poes voor het eerst krols wordt varieert. Meestal is dat tussen de 6-9 maanden, maar soms ook eerder of later.

De krolsheid van de poes is seizoensgebonden, wat inhoudt dat een poes bij een langere daglichtlengte (lente en zomer) krols wordt. Poezen die binnen gehouden worden kunnen het gehele jaar door krols worden.

”Mijn kat komt niet buiten en kan dus niet zwanger worden”

Dat geldt niet altijd…In een aantal gevallen lukt het een kat soms toch naar buiten te ontsnappen en dan gedekt te worden. Houd daar dus altijd rekening mee. Maar ook als een poes écht niet naar buiten kan en niet gedekt kan worden adviseren wij als Jacker-dierenarts om je poes tóch te laten castreren.

Op langere termijn kan een poes namelijk gezondheidsklachten krijgen als zij niet wordt gecastreerd!

  • Onder invloed van hormonen kan de baarmoeder gaan ontsteken. Deze dient dan operatief verwijderd te worden.
  • Daarnaast kan de poes tumoren van de melkklieren krijgen. Deze kunnen in sommige gevallen ook uitzaaien naar de longen.

Wel of geen ‘poezenpil’?

Er bestaat medicijn dat ervoor zorgt dat je poes niet krols wordt, de zogenaamde poezenpil. Deze bevat megestrolacetaat, wat in feite de cyclus van de poes stillegt. Ideaal, zou je denken, maar dit middel heeft ook bijwerkingen.

Mogelijke bijwerkingen:
Zo kan je kat uiteindelijk bijvoorbeeld suikerziekte, tumoren van de melkklieren, ontsteking van de baarmoeder of acromegalie (= teveel aan groeihormoon) krijgen.

Wij als Jacker-dierenartsen adviseren dan ook om de poezenpil niet te gebruiken. Kies voor castratie.

Meer vragen over je kat?

Heb je meer vragen over je kat (of een ander huisdier)? Maak dan hier een online afspraak met één van de Jacker-dierenartsen.

Maar ook voor heel veel andere vragen en advies kun je bij ons terecht, misschien wel meer dan je denkt. Uit ervaring weten we dat we 7 van de 10 vragen heel goed via videobellen kunnen beantwoorden. Scheelt gedoe, tijd en stress.
Klik hier om eens te lezen met welke diervragen we jou en je dier zoal mee kunnen helpen.

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken

Jacker.nl op Animal Event