Cavia´s: leuke huisdieren die de juiste zorg vragen

Cavia’s zijn erg gezellige huisdieren. Drs. Wendy Buurman-Kapteijn – een van de online dierenartsen van Jacker.nl – legt hier uit hoe je zo goed mogelijk aan de natuurlijk behoeftes van je cavia kunt voldoen.

Gezellig groepsdier

Cavia’s zijn gezellige dieren die veel stemgeluid hebben om duidelijk te maken wat ze willen. Het zijn knaagdieren die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen en in een groep leven. Het is dan ook een vereiste om niet een diertje aan te schaffen maar er meerdere tegelijk te houden.

Wie past het best bij wie?

Een mannetje en een vrouwtje gaan het beste samen (denk dan wel na over de preventie van nageslacht), maar ook twee vrouwtjes (bij voorkeur uit hetzelfde nest of op jonge leeftijd bij elkaar gezet) kunnen het vaak wel met elkaar vinden. Twee mannetjes bij elkaar houden kan soms goed gaan, het gemakkelijkste is dan wel dat ze vanaf jongs af aan bij elkaar zijn.

Voor je het weet…..

Let wel op het feit dat deze dieren al vroeg vruchtbaar zijn: beertjes (de mannetjes) al met 8-10 weken, zeugjes (de vrouwtjes) met 4-6 weken. Als je met je cavia’s wilt fokken kunt je het beste wachten tot de dieren wat ouder zijn. Rond de 4 maanden is een mooie leeftijd. Wacht echter niet totdat de dieren veel ouder (7-8 maanden) zijn, dan is het bekkenkanaal niet meer zo flexibel en kan de bevalling problemen opleveren. Gemiddeld dragen cavia’s 65 dagen en het zeugje kan binnen 24 uur na de bevalling weer gedekt worden. Cavia’s maken geen nest, de jongen worden met haar en tanden geboren, de oogjes zijn open. Binnen één dag na de bevalling kunnen de jongen al vast voedsel opnemen en na 3-4 weken kunnen ze bij hun moeder weggehaald worden. Beertjes zijn te onderscheiden doordat de afstand tussen anus en geslachtsopening groter is dan bij zeugjes. Bovendien hebben de mannetje een penisbotje.

De juiste huisvesting

Cavia’s kunnen slecht tegen tocht/kou, ze voelen zich het best bij kamertemperatuur, het mag niet kouder zijn dan 15 graden! Maar ook stof en (teveel) zon (je dier moet altijd schaduw hebben) zijn slecht voor je dier. Een hok waar je cavia een flink sprintje in kan trekken is groot genoeg, het is wel aan te raden om je dier elke dag wat rond te laten lopen in een afgeschermd groter gebied in verband met overgewicht. Ook vinden veel cavia’s het prettig om een plekje te hebben in hun hok om zich te verstoppen. Een huisje, wigwam of kartonnen doosje kan dienst doen als verstopplek, klim- en speelplaats.

Gezonde voeding

Goede voeding is essentieel voor je dier. Voor een cavia is vooral ruwvoer (gras/hooi) heel belangrijk. Dit betekent dus onbeperkt hooi (of gras), wat groenvoer en een klein beetje biks (20 gram/cavia/dag = borrelglaasje) van optimale kwaliteit. Een goede aanvulling is takken van fruitbomen of wilgen en als je dier niet buiten komt, pluk dan ook regelmatig wat gras voor hem. Een cavia is dus eenvoudig en goedkoop blij en gezond te houden! Bouw het geven van groenvoer altijd langzaam op en bij verandering van voer; begin met een klein beetje en geef steeds meer. Te weinig ruwvoer/te veel biks (of biks van slechte kwaliteit) kan ervoor zorgen dat je dier te dik wordt, (wisselende) diarree krijgt en een slecht gebit krijgt (de tanden groeien altijd door, daarom is het belangrijk dat ze genoeg kauwen). Geeft nooit likstenen, dit kan blaasstenen veroorzaken en ze hebben geen toegevoegde waarde voor uw knaagdier. Als een cavia langer dan een dag niet eet, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan!

Extra vitamine C

Een cavia kan (net als mensen en aap-achtigen) zelf geen vitamine C aanmaken. Alle andere dieren wel. Daarom is het verstandig dit toe te voegen aan het dieet. Een goed voer bestaat uit één soort brokjes (om selectief eten tegen te gaan), met veel vezels en extra toegevoegde vitamine C. Ook de juiste hoeveelheid calcium is belangrijk om groei- en standafwijkingen van het gebit te voorkomen. Daarnaast is het toch belangrijk om je cavia elke dag een tabletje vitamine C te geven (ongeveer 12.5 mg per kg per dag). Vitamine C is namelijk maar kort houdbaar en raakt snel uitgewerkt. Vaak eet een cavia zo’n tabletje op als snoepje, je kunt het echter ook door het drinkwater oplossen (elke dag vers water aanmaken).

Gezondheid

  • Cavia’s zijn vrij kwetsbare dieren, ze breken vrij gemakkelijk iets. Zorg daarom altijd dat je erbij bent als kinderen de cavia oppakken en vasthouden. Dat dat op een verantwoorde manier gebeurt en ze de cavia ook niet laten vallen.
  • Verder zijn cavia’s gevoelig voor longontsteking. Zorg er dus voor dat de diertjes niet op de tocht zitten en zo stofvrij mogelijke bodembedekking krijgen, bijvoorbeeld hennepvezels, houtsnippers of corbo-korrels.
  • Ook ammoniaklucht vanuit de urine is ongezond, verschoon het hok dus minimaal eens per week.
  • Huidproblemen komen ook nogal eens voor, onder andere door schurft maar ook schimmel. Let op: ook mensen kunnen deze schimmels krijgen.

Wil je meer weten over deze grappige dieren?

Als je je bijvoorbeeld zorgen maakt over je cavia, bijvoorbeeld als hij niet eet? Of voor meer algemene tips over juiste verzorging en aandacht? Plan dan hier een online afspraak zodat onze je online Jacker.nl dierenarts met je mee kan kijken. Voor een direct advies, maar ook voor meer dagelijkse, kleinere en preventieve vragen ben je bij ons aan het goede adres.

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken

kat en kerstboom