Braken, kotsen, spugen, overgeven……Het wordt door de baasjes niet altijd hetzelfde genoemd, maar dit wordt ermee bedoeld: het actief opgeven van maag- en/of dunne darminhoud. Braken kan verschillende oorzaken hebben, variërend van een mild virusje tot bijvoorbeeld een probleem in de hersenen. Jacker-dierenarts Willeke Luthart gaat dieper op het onderwerp braken in.
Een lekker praatje?!
De meeste mensen vinden het niet bepaald fijn om het braaksel te bestuderen, maar het is voor de dierenarts toch belangrijk om te weten hoe het braaksel er uit ziet. Dit kan variëren van helder tot donkerbruin. Daarnaast is de consistentie (samenstelling) belangrijk; is het waterig of lijkt het op voer?
Naast de kleur en consistentie is het belangrijk om te weten hoe het braken bij je hond of kat er uit ziet. Als het echt om braken gaat, dan kun je zien dat je hond of kat actief met zijn buik mee perst. Wanneer dit niet gebeurt en het meer lijkt alsof het braaksel direct uit de bek valt, dan spreken we over regurgiteren. Dit heeft weer andere oorzaken.
Ook het moment waarop de hond braakt kan van belang zijn; is het bijvoorbeeld direct na het eten, tussen twee maaltijden in of juist op de nuchtere maag? Dit kunnen allemaal aanwijzingen zijn voor de reden van het braken.
Wanneer je hond of kat braakt is het belangrijk om te kijken hoe je dier het verder doet (qua algemeen functioneren). Er zijn dingen die je thuis kunt controleren, zoals de lichaamstemperatuur of de kleur van de slijmvliezen. Op www.jacker.nl kun je hier informatie over vinden. Zo hebben we een apart artikel over de lichaamstemperatuur van hond en kat (zie ons artikel over koorts) en een filmpje over het beoordelen van de slijmvliezen.
Mogelijke oorzaken van braken
De oorzaken van braken kunnen we grofweg indelen in oorzaken binnen het maagdarmkanaal en oorzaken buiten het maagdarmkanaal.
Bij oorzaken binnen het maagdarmkanaal kun je denken aan: een maagontsteking, een ingeslikt vreemd voorwerp, parasieten, maagzweer, infecties, tumoren, voedselintolerantie of verstopping (obstipatie). Oorzaken buiten het maagdarmkanaal zijn onder andere: hersentumor, hersenvliesontsteking, evenwichtsstoornissen, buikvliesontsteking, lever-en nieraandoeningen.
Dit zijn slechts enkele oorzaken van braken. De verschillende oorzaken van het braken hebben soms ook weer verschillende behandelingen nodig. Dus zie je je kat of hond braken en wil je even snel weten wat er aan de hand kan zijn? Klik dan hier om een even gericht te overleggen met een Jacker-dierenarts via ons online videogesprek. Kan de dierenarts meteen even met jullie meekijken naar het dier en eventueel het braaksel.
Mijn hond lijkt te braken, maar er komt niks uit..
Wanneer een hond braakneigingen (met actieve buikpers) heeft, maar er wordt niks uitgebraakt (dit noemen we loos braken) dan kan dit duiden op een spoedgeval, namelijk een maagkanteling. Hierbij draait de maag, waardoor de ingang van de maag afgesloten raakt. Vaak wordt dan ook gezien dat de buik dikker wordt. Zie je dit bij je hond, ga in dit geval dan zo snel mogelijk naar de lokale dierenarts.
Meer hierover weten?
Zie je je hond overgeven, je kat overgeven, of denk je wel eens ‘mijn kat spuugt veel’. Maak dan een afspraak en wil je weten wat te doen als je kat blijft overgeven. Of heb je nog andere vragen over bijvoorbeeld de juiste voeding of verzorging van je dier? Of wil je iets weten over de specifieke levensfase plan dan hier eens een live videogesprek met ons. In slechts 10 minuten geven we wellicht handige tips waar zowel jij als je dier blij(-er) van worden.