Mahatma Gandhi zei: “De beschaving van een natie kan afgemeten worden aan de manier waarop deze omgaat met dieren”.
Mocht de vakantie dit jaar in een land zijn waar de welzijnsstandaard van zijn inwoners lager is dan in Nederland, dan is het geen uitzondering om een schrijnend geval van aangetast dierenwelzijn tegen het lijf te lopen.
Redder in nood zijn voor een zielige straathond kan geweldig lijken, maar hier zijn een paar serieuze risico’s aan verbonden. Het adopteren van een zielige hond uit het buitenland is niet zonder gevaar.
De risico’s op een rijtje:
1. Hondsdolheid
Een hondsdolheid besmetting is het grootste risico, omdat een infectie altijd dodelijk afloopt en ook mensen geïnfecteerd kunnen raken. De ziekte komt in Nederland niet meer voor. Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zijn er in de afgelopen 40 jaar 5 gevallen van Rabiës in Nederland geweest, waarvan alle infecties in het buitenland opgelopen zijn.
Voordat je een hond of kat uit het buitenland mee naar Nederland mag nemen moet deze tegen hondsdolheid gevaccineerd worden.
Let op: nadat een dier geïnfecteerd is kan het soms twee maanden duren voordat je klinische symptomen ziet.
2. Wormen
In Oost en Zuid Europa komen de vossenlintworm en hartworm veel meer voor. Dit is wel wat andere koek dan de doorsnee spoelworm en het is belangrijk om te zorgen dat het infectierisico in Nederland zo laag mogelijk blijft.
De volwassen vossenlintworm (Echinoccocus multilocularis, voor de scrabble enthousiastelingen) leeft in de dunne darm van de hond en scheidt eitjes uit. Als mensen deze eitjes opnemen, bijvoorbeeld door een besmette hond te aaien en niet goed de handen te wassen daarna, kan er een ‘blaasworm’ ontstaan die gestaag door blijft groeien. Dit kan desastreuze gevolgen hebben wanneer deze blaas zich bijvoorbeeld in de hersenen vormt.
Het zou heel goed kunnen dat die schattige straathond besmet is met hartworm, maar het valt niet mee om een eventuele besmetting vast te stellen en de behandeling zelf is ook een uitdaging (lees; langdurig en duur!). Het kan langer dan een jaar duren voordat een geïnfecteerde hond ziekteverschijnselen begint te vertonen. De hond is in deze tijd niet direct besmettelijk voor andere honden, maar wel voor muggen. Deze muggen verspreiden de ziekte dan weer verder. Hartworm komt steeds verder noordelijk voor, tegenwoordig al halverwege Frankrijk. Vanzelfsprekend is het daarom zeer onwenselijk om een besmette hond mee naar Nederland te nemen.
Voor advies op maat over een passende ontwormings-strategie voor jouw huisdier helpen we je graag verder tijdens een videobel-afspraak. Direct plannen? Klik dan hier.
3. Illegale handel
Er staan zo veel mensen open voor het ‘redden van een zielige straathond’ dat er een heuse illegale handel door is ontstaan!! In bijvoorbeeld leuke kruisingen uit Polen of een hond uit Thailand die ‘zou zijn bedoeld voor de slacht’.
Met name (veel te jonge) puppies, maar ook oudere honden worden onder erbarmelijke omstandigheden en met valse paspoorten de grens over gesmokkeld. Dit is niet alleen slecht voor die honden, maar werkt zelfs averechts omdat er zo juist méér zielige honden gefokt worden in plaats van iets te doen aan het verminderen van het aantal straathonden.
Twijfel of meer weten over het paspoort?
Als je meer wilt weten over het paspoort, neem dan voor advies over waar je op moet letten contact op met de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), je dierenarts, of maak een videobel-afspraak met een van onze dierenartsen op Jacker.nl die op afstand met je meekijkt.
Goede alternatieven
Natuurlijk zijn er ook manieren om dieren in het buitenland te helpen zónder ziektes te verspreiden of de illegale handel te stimuleren:
- zoek een lokaal dierenasiel en vraag op welk gebied ze hulp nodig hebben. Je lokale dierenartsenpraktijk weet je vaak in de goede richting te helpen.
- misschien is er wel een goed doel ter plaatse dat een hart onder de riem kan gebruiken. Vaak geldt: hoe kleinschaliger hoe beter.
- doe mee aan vaccinatie-programma’s en het ontwormen en steriliseren van straathonden en -katten, daarmee kan het dierenwelzijn ter plaatse naar een hoger niveau getild worden. Daarmee help je dus veel meer dieren!
Ons advies
Mocht je tóch in de verleiding komen een hond of kat uit het buitenland mee naar Nederland te nemen, denk hier dan echt eerst goed over na en ga niet over één nacht ijs:
- check of er een beter alternatief is, waarmee je beter, meer en structureel kunt helpen
- verplaats je in het dier: wat voor een leven kun je het dier bieden in Nederland? Natuurlijk zul je je nieuwe dier goed voeren, maar er zijn veel meer factoren die een rol in zijn welzijn spelen, zoals;
- klimaatverschillen, bijvoorbeeld van warm Thailand naar winter in Nederland,
- ruimte, van de hele dag rondlopen, bewegen en voedsel zoeken naar 8 uur per dag in een flat en twee keer per dag een kort voer-moment,
- soortgenoten, van leven in een roedel naar alleen in huis bij een baas die fulltime werkt
- de reis, en de ‘wereld’-reis die het dier moet ondergaan.
Ga je toch overstag?
-
- Breng het dier dan eerst naar de lokale dierenarts, voor een volledige gezondheidscheck, ontworming en behandeling van huidinfecties.
- als het dier gezond is, moet het ingeënt worden tegen rabiës en krijgt het een paspoort.
- Daarna duurt het minimaal 21 dagen voordat de grens overgenomen mag worden. Dus komt het aan op goed plannen.
Meer vragen?
Plan dan hier heel gemakkelijk een videoconsult met een van onze online dierenartsen. Dan heb je in 10 minuten zekerheid van een deskundige en maak je een goede start voor jou en je nieuwe gezinsgenoot.
Lees ook de andere blogs van onze dierenartsen over dier & buitenland:
op-vakantie-met-je-dier
hond-parasieten-leishmania