Hond behandelen tegen Leishmania als ie meegaat naar Spanje. Feit of fabel?

Feit! Je moet je hond behandelen tegen Leishmania én andere parasieten die hij tijdens een vakantie in het buitenland kan oplopen.

Leishmania

Leishmania is een aandoening die honden kunnen krijgen na een bezoek aan het buitenland. Dus wees er alert op als je hond meegaat op vakantie, maar zeker ook als je een hond uit het buitenland hebt geadopteerd of wilt adopteren! Deze aandoening wordt overgebracht via zandvliegen. Deze komen met name voor rond het Middellandse Zeegebied, maar trekken de afgelopen jaren al steeds verder naar het noorden op.

Leishmania symptomen

Bij thuiskomst na vakantie is er bij een besmetting nog niks te merken. Een hond krijgt pas symptomen na ongeveer drie maanden tot wel meerdere jaren!
Verschijnselen die gezien kunnen worden zijn onder andere:

  • Huidafwijkingen; kale plekken, schilfers, afwijkende nagels
  • Vergrote lymfeknopen
  • Verminderde eetlust
  • Braken en/of diarree
  • Bloederige urine
  • Bloedneuzen
  • Gewrichtsontstekingen

De diagnose kan gesteld worden met behulp van bloedonderzoeken, microscopie of DNA-onderzoek(PCR) van lymfeknopen of beenmerg.

In sommige gevallen wordt een hond die uit het buitenland komt voor adoptie getest op Leishmania. Echter, bij een negatieve uitslag kan het toch zijn dat de hond wél Leishmania bij zich draagt en dus op een later moment alsnog Leishmania kan krijgen.

Behandeling van Leishmania bij de hond

Er zijn verschillende soorten medicatie die gebruikt worden bij Leishmania: allopurinol, meglumine en miltefosine. Welke middelen er ingezet worden is afhankelijk van de gezondheidstoestand van de hond. Soms wordt er slechts één middel gebruikt, soms een combinatie van middelen.

De levensverwachting van honden met Leishmania is wisselend, de meeste honden zullen op een later moment van hun leven weer last van de Leishmania krijgen. Een deel hiervan komt uiteindelijk te overlijden aan de gevolgen van Leishmania. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nierfalen. Wanneer de nieren niet meer goed functioneren dan zal de hond hier uiteindelijk aan komen te overlijden.

Babesia, Ehrlichia en hartworm

Je hond kan, naast Leishmania, nog meer ‘beestjes’ oplopen in het buitenland. Zo is er ook kans op besmetting met Hartworm, Babesia en Ehrlichia:

Babesia

Babesia is een parasiet die met name wordt overgebracht via teken (Dermacentor) die leven in warmere gebieden (dus onder andere in het Middellandse zeegebied). De ziekte wordt bij de hond babesiose genoemd. Er bestaan verschillende babesia soorten, de babesia canis canis wordt het vaakst gezien. De parasiet gaat na besmetting in de rode bloedcellen (erytrocyten) van de hond zitten.
Verschijnselen die kunnen worden gezien zijn onder andere bleke slijmvliezen (bloedarmoede), sloomheid, slechte eetlust, braken, koorts en roodbruine urine.

Ehrlichia

Ehrlichia is een parasiet die ook via teken wordt overgebracht (dezelfde teken die babesia canis overbrengen!). Er bestaan verschillende ehrlichia soorten. De ziekte wordt bij de hond ehrlichiose genoemd. Deze parasiet gaat niet in de rode, maar in de witte bloedcellen zitten. Verschijnselen die kunnen worden gezien zijn onder andere bloedneuzen, bloedingen in slijmvliezen, bleke slijmvliezen, sloomheid, koorts, vergrote lymfeknopen en gewrichtsontstekingen.

Hartworm

Ook de hartworm (dirofilaria immitis) wordt gevonden in het Middellandse zeegebied. Via muggen raken de honden besmet. In de hond groeien de larven uit tot wormen, welke in het hart en in de longslagaders kunnen worden gevonden. Verschijnselen die kunnen worden gezien zijn onder andere benauwdheid, hoesten, flauwtes (flauwvallen) en soms zelfs acute sterfte!

Natuurlijk wil je je dier behoeden voor deze ellende. Zorg daarom voor tijdige behandeling tegen deze parasieten.

Twijfel je? Of wil je deskundige tips?

Twijfel je of je hond Leishmania (of een andere buitenlandse parasiet) kan hebben of wil je advies over de maatregelen die je zelf, preventief, het beste kunt nemen voordat je samen op reis gaat, of adopteert? Maak dan hier een afspraak en krijg direct deskundig advies van één van onze Jacker-dierenartsen, gericht op jouw specifieke dier en situatie.

Ook voor heel veel andere vragen over je pup of hond en andere huisdieren kun je bij ons terecht. Misschien wel meer dan je denkt.
Wist je dat we 7 van de 10 vragen heel goed via videobellen kunnen beantwoorden? Zodat je niet naar de kliniek hoeft? Scheelt jou en je dier tijd, stress en geld. Kijk maar eens bij de voorbeeldvragen waarover we adviseren.
We helpen je graag je huisdier gezond en blij te houden.

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken

zelf krabpaal maken katepilepsie hond teckel en border collie